Босия си отиде

Николай Колев-Босия

На 72 г. почина Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев – Босия, съобщи БТА като се позова на негови близки.

Босия бе известен в обществото с активната си гражданска позиция по различни проблеми, често чрез стачки и редовно участие в протести.

„Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю – ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят…“, написа във Фейсбук екологът Вихрен Михайлов.

Николай Колев – Босия е роден в Стара Загора, завършва руска филология, но е известно, че е работил различни неща, бил е и журналист. Създател е на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г. За политическа дейност е лежал няколко пъти в затвора преди падането на тоталитарния режим. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Автор е на четири книги и баща на пет дъщери.

През 2018 г. обяви гладна стачка продължила 81 дни с искане да се изчисти транспортното министерство и „Автомобилна администрация“ от „организираната престъпна група“ и оставката на Ивайло Московски след като при катастрофа в Своге загинаха 16 души.

На протестите през 2012-а и 2013-а година именно Босия поведе „доматената революция“. Той протестираше и срещу избора на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, и срещу гнилата съдебна система.

През 2020 година Николай Колев бе започнал безсрочна гладна стачка пред президентството, където се намираше денонощно. Още на 4 септември тогава той написа в блога си: „От 10 ч в понеделник, 7 август съм в безсрочна гладна стачка пред главния вход на Президентството.

Исканията му тогава бяха свързани с аргументирано съгласие или отказ за създаване на постоянно действаща Кръгла маса към президентството, която да създаде една качествена Стратегия за развитие на България през следващите години.

„В тази кръгла маса няма да участват политически партии, а само качествени и признати обществени дейци от страната. След встъпването в длъжност като президент на Република България съм му изпратил вече 6 писма с това предложение и нямам нито един отговор. Ако беше направена тази Кръгла маса, сега нямаше да има протести и погроми. Просто щеше да бъде гласувана в НС и създадено Програмно правителство, което да реализира програмите и да смени модела. Да напомня, че такава Кръгла маса реализираха в Полша в периода 1988-2000 г. и след това беше гласуван в сейма,и назначиха програмното правителство на Тадеуш Мазовиецки, което реализира новия модел на днешна Полша“, писа тогава Николай Колев.

Тази пролет в интервю пред БНТ Босия посочи своята „рецепта“ за излизане от кризата – семейството и образованието да се променят, ако искаме България да тръгне по правилния път. Той се обяви за смяна на управленския модел, за да стане той „демократичен, без задкулисие“. И  сподели своя идея за създаване на интернет кръгла маса, около която „да сядат“ умните хора на страната ни, експертите, включително тези, които живеят и са се реализирали в чужбина, за да дискутират и намират правилните управленски решения.

Светла му памет!