Главният архитект на София разрешил Телефонната палата да стане хотел

Здравко Здравков Кадър: БНТ, архив

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал проектантска виза за преустрояване на Телефонната палата в хотел. Това става ясно от информация, качена на сайта на Столична община, цитирана от Economic.bg. Към момента предназначението на сградата е „за многофункционално обществено обслужване“, като сега издаденото разрешение е за „многофункционална обществено обслужваща сграда с хотел“.

Промени по сградата са правени и през 2019 г., когато е издадено разрешение за изграждане на мансарда на покрива и обособяването на офиси, изложбена зала, рампа за хора с увреждания, както и подземен гараж.

Преди окончателно визата за проектиране да влезе в сила, тя трябва да бъде одобрена от Министерството на културата, под чиято егида е сградата, тъй като се води културно наследство. Самият инвестиционен проект също трябва да бъде одобрен от ведомството.

Не се допуска „намалени разстояния през съседните имоти, включително през улица“. Тоест отстоянието от съседните сгради трябва да бъде запазено, колкото е сега.

Към момента собственик на Телефонната палата е бизнесменът Георги Папазки. Той купува сградата през декември миналата година за 22 млн. лв. през едноличното си дружество „ГПП Мениджмънт“.

По информация на „Капитал“ от преди няколко месеца, новият собственик преговаря с голяма международна хотелска верига, която засега не е представяна на пазара в София. Ако тези планове се реализират, то в идеалния център на София, на ул. „Гурко“, ще има два луксозни хотела един срещу друг. Точно срещу Телефонната палата сега се намира „Гранд хотел София“.

Телефонната палата в София е изградена по проект на Станчо Белковски и Борис Йолов. Строежът ѝ започва през 1938 – 1939 г. и е окончателно завършен едва през 1949 г. Това е първата сграда за телефонна палата, но по-късно такива са построени и в други големи градове на България.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.