Ивайло Дерменджиев: Някои българи може да са в списъка „Магнитски“ заради показанията на Васил Божков

Васил Божков

Вероятно някои българи са попаднали в списъка „Магнитски“ благодарение на показания на Васил Божков. Тази версия бе лансирана по бТВ от Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет и доктор по международно частно право. „Самият Васил Божков е там, но вероятно пък други лица, които са от този списък, са там благодарение на неговите показания“, каза в прав текст той.

Дерменджиев обяви, че  „Магнитски“ е особен закон и при него санкциите не подлежат на никакво обжалване. По негови думи, ако наистина са водени разговори със САЩ, ако са дадени материали, данни и доказателства, че не трябва да е там, то е възможно Божков да бъде изваден от списъка „Магнитски“, но даде да се разбере, че досега такъв случай няма. Адвокатът обаче каза интересен детайл, че отпадането от списъка може да стане и с изтичането на 5 години от вкарването на съответното лице и че след този срок се преценява наново и ако не се продължи, то за човекът отпадат санкциите.

При Божков вече са минали повече от 2 години. На 2 юни 2021 г.Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България. Това бяха именно хазартният бос Васил Крумов Божков, бившият депутат от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Дерменджиев не каза кого предполага, че биха могли да вкарат в списъка дадени показания на Божков. В началото на февруари т.г. САЩ санкционираха петима българи за корупция по закона „Магнитски“. Това бяха бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

От тези хора, Божков публично говори срещу Горанов, включително с твърдения, че му е плащал такса спокойствие. Бившият финансов министър обаче отрича и твърди, че няма нито едно доказателство, което да подкрепя твърденията на хазартният бос.

На въпрос дали от показанията и маериалите, които Божков е дал на САЩ може да се очаква и други българи да влязат в Магнитски Дерменджиев отговори: Възможно е да видим нови лица, но не трябва да забравяме, че българите са една голяма част от този списък. А не смятам, че България е най-големия световен проблем. Разширяването на този списък има смисъл, ако има ефект. А от списъка „Магнитски“ в България аз не виждам някакъв ефект“.

„Бих казал, че завръщането на Васил Божков е доброволно. Начинът, по който се е прибрал, е съществена с оглед на това какви условия би поставила държавата, която екстрадира. В случая Обединените Арабски Емирства биха могли да поставят условия за справедлив процес, обаче аз не съм чул за подобно нещо“, коментира още Дерменджиев.

„Вероятно има съмнения за нарушаване на неприкосновеността на Васил Божков и затова има държавна охрана. Тя е получена след преценка на прокуратурата“, обясни Дерменджиев. Според него е било пропуск Божков да не бъде разпитан онлайн. „Това бе по времената на COVID-19, когато подобни практики бяха чести“, поясни Дерменджиев.

Той обясни, че вероятно след разпитите на Божков, за повторни показания ще бъдат извикани и Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова „Това ще се случи, защото 4-часови разпити два дена са достатъчно основание и вероятно има достатъчно доказателства, за да бъдат извършени такива действия“, каза Дерменджиев.

По времето на правителството на Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков се стигна до задържане на Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. То бе аргументирано с твърденията на Божков, че е бил изнудван.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването, и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Още на 16 май т.г. намиращият се по онова време в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. „Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел“, написа тогава Божков.

Преди два дни бившият премиер Бойко Борисов обяви, че няма никакво притеснение. „Това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата“, обяви лидерът на ГЕРБ.