Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Снимка: Правителствена информационна служба, архив

Преди няколко дни неправителствената организация „Антикорупционнен фонд“ (АКФ) публикува данни, за които се твърди, че са писмо от поща на руски политик, в които се споменава изграждането на газопровода.

Под заглавие „Кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта „Турски поток“ през 2019 година?“ АКФ пише, че през 2019 година руският политик Александър Бабаков получил кратко съобщение (представя се снимка) от преговори между „българската, руската и арабската страна“ (вероятно се има предвид Саудитска Арабия, откъдето е и собственикът на избраният за изпълнител консорциум „Аркад“), проведена на 1 юли 2019 г. в Истанбул, тоест след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на проекта. Обсъжда се директно споразумяване между двама от участниците „Аркад“ и друг участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер. (Официално консорциумът се нарича „Консорциум – Газово развитие и разширение в България“ с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България).

Да припомним, че „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л.“, регистрирано в Люксембург, е дружество, свързано с най-големия руски производител на тръби за нефто-и газопроводи ТМК. Да припомним, че „Булгартрансгаз“ най-напред избра именно споменатия газов консорциум за изпълнител и отстрани саудитците (под предлог, че не представили нужните документи), но впоследствие ги върна в играта. Стигна се до съдебни процедури, но ВАС отказа да разгледа жалбите на консорциума към КЗК.

На срещата руската страна „отправя списък от въпроси към Аркад“ в неясно какво качество, а накрая заявява, че „са постигнали общо разбиране с Аркад“ по някои въпроси“, пише АКФ. Особено скандално, според АКФ, е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително).

Самият Бабаков е известен като специален пратеник на президента Путин и е с наложени санкции от ЕС, САЩ и Канада, отбеляза „Дойче веле“ в публикация по новите разкрития на АКФ. През 2014 г. в обширна статия „Ню Йорк Таймс“ разказа как Бабаков опитал да подкупи български заместник-министър от служебен кабинет във връзка с „Южен поток“.

Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков разкрива още от кухнята на проекта „Турски поток“, представян в България като разширение на националната газопреносна мрежа, изтъква АКФ. Става дума за писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това си качество. От имейла става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договарящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. Кои са тези „договарящи се страни“ не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната „Булгартрансгаз“. Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020 г., коментира АКФ.

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и „Газпромекспорт“, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците,“Консорциум – Газово развитие и разширение в България“.

Газопроводът през българска територия е дълъг 474 километра, трябва да доставя през България, Сърбия, Унгария до Баумгартен, Австрия руски газ. По трасето количествата (по план, в исторически план) са следните: България – 3.5 милиарда м3, Сърбия – 2.5 милиарда м3, Унгария – 6 милиарда м3 и 3.75 милиарда м3 – до Баумгартен.