Европарламентът одобри нашата кандидатка за еврокомисар

Илиана Иванова

Европейският парламент подкрепи с 522 гласа „за“, 27 „против“ и 51 „въздържали се“ при тайно гласуване Илиана Иванова за следващ еврокомисар от България.

След днешното гласуване в Страсбург предстои Иванова да бъде назначена с подкрепата на Съвета на ЕС. Предвижда се тя да заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

Постът бе освободен по-рано тази година от Мария Габриел, която бе избрана за вицепремиер и министър на външните работи, и за ротационен министър-председател.

Илиана Иванова има бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна и е магистър по международни финанси от Thunderbird school of Global Management в САЩ. Преди да влезе в политиката е работила във финансови и банкови компании в САЩ и в българското Министерство на земеделието и храните.

Тя бе евродепутат от 2009 до 2012 година. От 2013 г. до предлагането й от българското правителство за еврокомисар, Иванова бе представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.

На 5 септември тя бе изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел, а отговорите ѝ бяха определени като „отлични“ от председателя на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен.

„Oсъзнавам тежестта и отговорността да се постигне много за ограничено време“, заяви тогава Иванова във встъпителните си думи, които произнесе на български, английски, немски и френски език. „Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори. Мога да обещая само това, което вярвам, че мога да постигна“, добави тя и посочи, че ще даде честни отговори на 25-те въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии.