Румъния ще съди Австрия в Европейския съд за Шенген

Снимка: Пиксабей

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи самият румънски премиер Марчел Чолаку в интервю за в. „Дер Щандард“, цитирано от БТА.

Той твърди, че щетите, причинени на страната му от австрийската блокада, възлизат на поне 2% от нейния БВП, тоест на няколко милиарда евро.

„Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство“, каза Чолаку. Той определи като невярно твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамер, че има много активна миграция през Румъния.

“Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз, като министър-председател, ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването“, категоричен е Чолаку.

Според него най-лошото е, че Австрия е създала прецедент. “Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на ЕС. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме“, отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

“Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред – през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави – с изключение на Австрия – подкрепят присъединяването на Румъния“.