Съдът намали гаранцията на Васил Божков с 1 млн. лв.

Васил Божков

Софийският градски съд намали определената от прокуратурата парична гаранция на Васил Божков от 1 500 000 лв. на 500 000 лв. по делото за организирана престъпна група, пране на пари и незаконна дейност с културни ценности, съобщават от съда.

Оттам са съобразили, че е налице обосновано предположение за извършване на множество и различни по своя характер престъпни деяния, които са и с висока обществена опасност.

В определението си съдът е посочил, че мярката е правилно определена по своя вид, но е прекомерно висока, тъй като обвиняемият е под домашен арест по друго дело, което ограничава възможностите му да изпълнява в пълен обем стопанска и трудова дейност.

Освен това обвиняемият има забрана за напускане на страната и върху по-голямата част от имуществото му, са наложени различни обезпечителни мерки.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба или протест.

На 5 септември Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час. То е по едно от делата срещу бизнесмена, свързани с хазартна дейност, по което той беше задържан в ареста.

Според съда определението на долната инстанция за задържането му е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.

„Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка“, каза Васил Божков малко по-рано пред съда, след като на влизане в Съдебната палата беше посрещнат с аплодисменти от свои симпатизанти, които носеха плакати с надписи „Справедливост за Божков“ и „Не на мълчанието, не на бухалките“.

По време на заседанието адвокатът на бизнесмена – Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията.

По делото за културните ценности, след като му предяви обвинението, прокуратурата постанови парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.