Премиерът Денков: Земеделците получават сериозни субсидии, надявам се да дойдат да разговаряме

Акад. Николай Денков Снимка: МС

„Ще поканя зърнопроизводителите за следваща среща, надявам се да се отзоват. Не виждам основания за отказ“, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира отказа на зърнопроизводителите да разговарят с представители на властта по темата за украинското зърно. Недоволството на земеделците избухна, след като Народното събрание отмени забраната за внос на зърното.

„Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, посочи премиерът.

Малко по-рано по повод обявения протест на земеделски производители, които ще блокират възлови точки в страната в понеделник и вторник, Денков заяви, че с „терористи не преговаря“, и, че е отправил покана към фермерите за среща днес в 11 часа, но техни представители не са се появили. На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посъветва, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“.

Денков посочи, че не е запознат с казаното от лидера на Борисов.

„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата. Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър председателят.

„За момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката. Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков.

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страна, готвейки блокади на пътища. Те изразяват недоволството си срещу решението на парламента да отпадне забраната на зърно от Украйна.

Премиерът Николай Денков коментира темата, след като връчи грамоти на ученици олимпийци, завоювали медали за страната на различни международни състезания.