Четем дебютния роман на Рейчъл Капелке-Дейл „Балерините“

Вълнуваща и страстна история ни пренася зад кулисите на Парижката опера

 „Балерината е съвършената жена. Слаба. Красива. Невидимо силна“, пише младата американска писателка Рейчъл Капелке-Дейл в дебютния си роман „Балерините“. 

Завладяващата история за трио момичета, които се срещат като ученички в балетното училище на Парижката опера, изследва силата на женското приятелство и жертвоготовността в името на сценичното съвършенство. Този реалистичен и изпепеляващ роман ще промени разбирането ви за балета завинаги. Книгата излиза на български език на 13 септември със знака на „Кръг“ в превода на Мариана Христова и с корица на Наталия Чайкина.

Главната героиня Делфин Леже разказва своята история от първо лице. Дъщеря на прочута прима и обречена завинаги да остане в нейната сянка, младата жена решава да напусне престижното си място на солистка в Балета на Парижката опера, за да стане хореографка в Санкт Петербург. Към Русия я тегли не само новата кариерна възможност, но и Дмитрий – звезда на Мариинския театър. След повече от десетилетие, прекарано в опити да се докаже на взискателната петербургска общност, Делфин се завръща в родния Париж. Тя се опитва да излекува разбитото си сърце и да възроди старите си приятелства. Но у нея се крият минали грехове, които иска да изкупи.

За да получи своето опрощение, тя трябва да спечели отново двете си приятелки: Марго, която се бори със сериозни слабости; и Линдзи, решена на всичко американка, за да се превърне в примабалерина. Разказът на Делфин е насечен от спомени от близкото минало, когато трите жени са все още тийнейджърки в балетното училище. Любовни авантюри от едно време се възраждат днес и придават на историята неподозиран нюанс.

Докато разплита човешките си отношения, Делфин разкрива на читателя света на балета, който се движи по свои собствени правила – сурови, жестоки и безкомпромисни. Нейната история се превръща в мрачна изповед за болката на съзиданието и физическото изтезание. Съвършеното изящество на сцената коства много, понякога и живот…

„Балерините“ е несантиментална история за силата на женския дух, приятелството и гнева, който понякога тласка човек към крайности, за опрощението и душевния мир. И всичко това зад стените на прочутата парижка опера Пале Гарние.

Рейчъл Капелке-Дейл е американска писателка, която става популярна с мемоарите си Graduates in Wonderland. Родена в Милуоки, Уисконсин, тя има бакалавърска степен по История на изкуството от университета „Браун“. След това учи в Сорбоната. Животът и в Париж я вдъхновява както за автобиографията й, така и за „Балерините“. Пише за Vanity Fair, Refinery и Huffington Post. В момента живее в Лондон.

Можете да поръчате книгата ТУК.