БАБХ: Няма тежки метали в пшеницата от Украйна

Снимка: Пиксабей

Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна, заявиха представители на Българската агенция по храните в ефира на Нова тв.

„Не съм съгласен, че няма контрол на фуражите, които постъпват в държавата. От миналата година всички пратки бяха изпитвани по показатели, включително и за тежки метали. Пробите са отрицателни“, заяви д-р Иван Генчев от БАБХ.

Притесненията на хората са във връзка с военните действия и евентуалното замърсяване на земеделската продукция в Украйна, след като вече се използват и оръжия с обеднен уран. Предупреждения за радиационно замърсяване отправиха и протестиращите земеделци.

„Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол“, коментира Генчев.

Представителят на БАБХ припомни, че съгласно Европейския регламент, зърното от Украйна не подлежи на официален граничен контрол.

„То влиза с документи. Вече във вътрешността на страната могат да бъдат взети проби. Слънчогледът има много добри показатели. Имаме от 46 до 49% масленост, което надвишава заложената в българския държавен стандарт“, поясни зам. изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

Започва засилен контрол на вноса на храни от Украйна не само на четирите суровини, за които беше вдигната забраната, каза в петък в парламента земеделският министър Кирил Вътев.