Без протест на зърнопроизводители в София днес

Кадър: Нова тв

Протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес не се очакват, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

След проведена среща с инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители в Министерството на вътрешните работи, беше постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция, без нарушаване на обществения ред и затрудняване на свободното придвижване на гражданите.

Във връзка с това, в днешния ден, под контрола на МВР, земеделската техника ще бъде разположена на обособено за целта място – в района на Долни Богров.

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви пред bTV, че компромис винаги може да бъде постигнат, ако има желание.

„Важното е каквото и да се предложи то да гарантира рентабилността и производството на български суровини. За нас, като български производители, е важно да има гаранция, защото сега такава няма. Днес се събираме тук, около Долни Богров. Още в ранния следобед може да предприемем поход към София. Може да е без машините, тъй като ще има друг протест и няма как да ги вкараме“, добави той.

Днес се очаква работници от въгледобивния сектор да излязат на протест в центъра на столицата. Шествието ще започне в 11:30 ч. от площад „Св. Александър Невски“ и ще стигне до Министерския съвет. Исканията са: „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“. Според недоволните липсват конкретни решения за запазване на електроенергийното производство и енергийната обезпеченост на българската индустрия. В протеста ще се включат представители на КНСБ и „Подкрепа“ в комплекса „Марица Изток“.