3 г. след смъртта на Милен Цветков: Откриха чешмичка в негова памет

Снимка: Манол Пейков

Три години след смъртта на Милен Цветков близки, приятели и колеги откриха чешма в памет на журналисти. 

Чешмата е изградена изцяло със средства от дарителите и е поставена близо до мястото, на което той загуби живота си – в градинката на колелото на трамвай №10, срещу МОЛ Парадайз.

На откриването присъстваха издателят Манол Пейков, журналистите Генка Шекерова и Миролюба Бенатова, кметът на район Лозенец Константин Павлов и много други.

Снимка: Манол Пейков

„Милен Цветков беше специален човек, който изисква специално отношение“, каза Павлов.

Районният кмет подчерта, че тази чешма всеки ден ще служи на хората, които ще могат да си наливат вода от нея и това за него е един чудесен символ на ролята, която журналистът играеше за всички.

„Той е човек, който промени българската журналистика, българското гражданско общество, включително и това, че политиците стават сутрин в 5 – 6 ч., за да ходят на политически интервюта. Това е също част от наследството на Милен Цветков, така че аз съм сигурен, че той, ако ни гледа някъде отгоре, би бил щастлив, че именно по този начин го почитаме“, заяви той пред БГНЕС.

Депутатът Манол Пейков обясни, че инициативата за изграждането на чешмата е на неговите колеги. „С мен се свърза Люба Ризова. Имаше инициативен комитет, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, други колеги, които са работили с Милен до последно.

По думите му чешмата струва малко под 10 хил. лв., а даренията са около 15 000 лева, като останалата сума ще бъде дадена на семейството на Милен Цветков.

Милен Цветков загина в катастрофа на Великден през 2020 година. Задържаният впоследствие Кристиян Николов се заби с автомобила си в колата на журналиста на червен светофар в София с близо 100 км/ч. и след употреба на три вида наркотични вещества. За това той обяснява, че пиел успокоителен чай и ползвал специална паста.

Причинилият катастрофата получи ефективна присъда от 9 години затвор.

„Питах го (Милен Цветков – бел. ред.) как си, имаш ли нужда от нещо, добре ли си. Той изглеждаше без външни наранявания. Беше в шок и не можеше да си събере мислите“, каза на едно от заседанията Николов.

Според него след това състоянието на пострадалия рязко се влошило, а Николов му е оказал първа помощ. Дори свалил обувката си, поставил я под главата на тв водещия, за да облекчи дишането му. Дошла линейка, която откарала журналиста, а той съдействал на полицаите и дал кръвна проба за наркотици.