ЗАГЛАВИЯ

Гледаме Гейбриъл Бърн като Самюъл Бекет в „Първо танцувай“ на „Синелибри“

Гейбриъл Бърн в „Първо танцувай“

Биографични филми и документално кино в програмата на кино-литературния фестивал

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр.

Сред акцентите в програмата е биографичната драма „Първо танцувай“(2023) на режисьора Джеймс Марш по сценарий на Нийл Форсайт. Филмът осветлява фигурата на Самюъл Бекет: гигантски драматург, поет, романист, носител на Нобелова награда, блуден съпруг, парижки бонвиван, отшелник. Въпреки всички ласкателства, с които го затрупват, Бекет ясно е съзнавал собствените си недостатъци. Авторите на филма са се концентрирали преди всичко върху живота на ирландския творец от периода на участието му в Съпротивата по време на Втората световна война до литературния му възход и спечелването на Нобелова награда за литература през 1969 година. В образа на Бекет се превъплъщава известният ирландски актьор Гейбриъл Бърн („Проходът на Милър“, „Обичайните заподозрени“), партнират му Ейдън Гилън, Максин Пийк и Сандрин Бонер. След „Теорията на всичко“ това е вторият път, когато Джеймс Марш режисира биографичен филм. През 2008 г. той спечели „Оскар“ за документалния филм „Човек върху жица“, отчасти базиран на мемоарите на Филип Пети „Да достигнеш облаците“.

„Мария Монтесори: Новата жена“

С номинация от фестивала в Цюрих у нас пристига и филмът „Мария Монтесори: Новата жена“, посветен на знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която публично е олицетворявала la nouvelle femme, или една модерна и еманципирана жена, за целта е трябвало да плати висока цена – тайно извънбрачно майчинство. Филмът с Жасмин Тринка в главната роля ще бъде представен у нас лично от режисьорката Леа Тодоров, почетен член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм.

Любителите на биографични драми не бива да пропускат и „Бели сенки“ по едноименния роман на португалския писател Жозе Кардозо Пиреш, „Алма и Оскар“ – филм за изпепеляващата връзка на величавия художник експресионист Оскар Кокошка с грандамата на виенското общество Алма Малер, която се превръща в негова муза, „Данте“ със Серджо Кастелито в главната роля и комедията „Странност“, в която винаги безупречният Тони Сервило се превъплъщава в образа на писателя Луиджи Пирандело.

“Анселм“

Освен конкурса за пълнометражен игрален филм програмата на Синелибри 2023 включва още два силни конкурса – за документален филм и за късометражен филм по мотиви от литературна творба. В състезанието за документален филм се откроява „Анселм“ (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан. Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори. Разказът за неговото минало размива границата между филм и живопис и предлага на зрителя уникално кинематографично изживяване, което се гмурка дълбоко в работата на твореца.

„Малкото тъжно момиче“

Друго заглавие, което заслужава специално внимание, е филмът „Малкото тъжно момиче“ (2023) на Мона Ашаш с Марион Котияр в главната роля, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан в секцията за специални прожекции. Филмът изследва детството на Карол Ашаш – филмов фотограф и писател, връзката с майка ѝ, писателката Моник Ланж, и шокиращите факти около малтретирането, на което Карол е била подложена от мъже като писателя Жан Жьоне.

Умберто Еко

Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които „Умберто Еко: Библиотеката на света“ на реж. Давиде Ферарио, „Между революциите“ на реж. Влад Петри и „Всичко за Мартин Зутер. Освен истината“ на реж. Андре Шефер. В тази внушителна компания се нарежда и едно българско заглавие – филмът „Ваймар Експрес“ на Милена Фучеджиева, чиято премиера ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“.

„Ваймар Експрес“

За излъчване на лауреат в конкурса за документален филм Синелибри ще разчита на жури в състав: Тонислав Христов – режисьор, сценарист и продуцент на документални и игрални филми, Борислав Колев – сценарист и режисьор на документални филми и знакови телевизионни формати, Биляна Кирилова – автор на късометражни филми, чийто дебютен пълнометражен документален филм „Воев“ й донесе множество отличия. Филмът победител в документалния конкурс на Синелибри 2023 ще бъде обявен на 20 октомври в рамките на официалната церемония по награждаване в зала 1 на НДК.

Тази година в конкурса за късометражен филм влизат 8 заглавия, пет от които са български: „Океания“ на Стефан Войводов; „Артистът“ на  Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа „Първа горест“ на Франц Кафка); „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова; „Антракт“ на Мартин Динков; „Книга за хората“ на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм „Антикварят“, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, „Сценарият“ на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение „Нарцис“ на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Повече информация за филмовата програма и за представителите на журито в документалния и късометражния конкурс ще намерите тук.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката  и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: MotoPfohe, Bulgaria Air. Предстои да бъдат обявени образователните събития и заглавията извън конкурсната програма.

Вевести.бг е медиен партньор на Синелибри 2023.