Посолството и ТАСС: България изгони предстоятеля на Руската църква за шпионаж

Васиан Змеев

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, съобщиха за ТАСС от руското посолство в България. Освен архимандрит Васиан, страната трябва да напуснат и двама служители на църквата „Свети Николай Мирликийски“, уточнява руското посолството. 

“[Българските власти] сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочиха руски дипломати.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова днес свещеници от Руската православна църква „са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес“, цитира ТАСС.

„След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

„Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност“, допълни посланикът.

Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падане в бездната“.

„Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква“, отбеляза Митрофанова.

Васиан Змеев, със светско име Николай Валериевич Змеев, е координатор на Балканите за руската църковна политика, дейността му е съсредоточена в България и Северна Македония. Според медиите в Скопие дейността на Змеев е довела до пълен застой в отношенията на македонската църква с Вселенската патриаршия, зад което стоят интересите на Москва.

Преди няколко дни Васиан бе обявен за персона нон грата от властите в РС Македония.

Змеев редовно посещава църкви и манастири в България и отслужва на няколко пъти панихида за загиналите руски войни с определени внушения за руската армия и в наши дни.

3 Comments

  1. От написаното, не се разбира в какво са обвинени Свещениците и какво ТОЧНО е тяхното провинение!
    Освен, че македонско-албанските мюсюлмански макаци, с промити мозъци са ги обявили за нежелани персони, друго срещу тях – няма!
    И турчолята, затвориха една българска църква и я превърнаха в джамия, но толкова рев нямаше!!!

  2. Не сме народ,не сме народ, а…

Коментарите са ограничени.