ЗАГЛАВИЯ

Руското външно за изгонения Васиан: Ще има неприятни последици

Васиан Змеев

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането от страната на свещеници от Руската православна църква (РПЦ). Беше му казано, че тази антируска провокация на българските власти ще доведе до неприятни последици за София.

„На 25 септември във външното министерство на Русия бе извикан посланикът на България Атанас Кръстин, на когото бе изразен решителен протест във връзка с експулсирането от България под измислен предлог, по кощунствен и оскърбителен начин на настоятеля и на двама служители на подворието на Руската православна църква в София.

Бе отбелязано, че поредната провокационна нападка на българските власти, която напълно се вписва в текущите евроатлантически насоки за „борба с руското влияние“, неизбежно ще доведе до неприятни последици – преди всичко за нейните инициатори.

В същото време сме твърдо убедени, че техните планове, целящи подкопаването на многовековните духовни връзки и традициите на приятелство между народите на Русия и България, нямат никакви перспективи и са обречени на провал“, се казва в изявлението на руското външно министерство.

Същевременно пред ТАСС посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова заяви, че посолството на Москва ще предприеме действия относно храма „Свети Николай“ – Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ).

„Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква“, каза дипломат №1 на Кремъл в София.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

До затварянето на Руската църква „Св Николай Мирликийски“ се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа, допълват от БПЦ.

Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски“, известен като Руската църква, лично назначи със своя заповед свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения, съобщиха от Светия синод.