ЗАГЛАВИЯ

Премиерът Денков: Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работили срещу националните интереси на България

Акад. Николай Денков Снимка: МС

Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна църква, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти. Той коментира казуса със затворената Руска църква „Св. Николай Мирликийски“ в София. Премиерът присъства на Национално съвещание на МВР. В него участва професионалното ръководство на министерството, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместникът му Мария Павлова.

Църквата беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вчера патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. В понеделник от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

Патриархът създаде необходимата организация, за да осигури свещенослужители, които могат да проведат съответните дейности, припомни Денков. Нотариалният акт за църквата е издаден през 1997 г., но тепърва предстои да се анализира как стои юридически въпросът със собствеността. Би трябвало да е на реципрочна основа – на Българската църква в Москва и на Руската църква в София. Това е въпрос, който тепърва ще се дискутира, коментира премиерът.

Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България. Те са чужди граждани, така че в случая следваме стандартна процедура, уточни Денков за експулсирането на духовниците. Прочетох доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), има достатъчно основания тези хора да не бъдат допускани в България следващите пет години, каза още Николай Денков.

Според премиера има основание за критиките към ДАНС. „Доста от информацията, която видях е за предишни години. Въпросът кога е трябвало да се реагира е отворен. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, той в момента е командировка в чужбина. Когато се върне, този разговор ще бъде проведен“, каза още премиерът. Той припомни, че докладът е секретен и не може да изнесе нищо конкретно от него.

Политиците със сигурност имат право да изказват критики, но ДАНС няма право да изказва мнение за политиците, тя е деполитизирана структура по закон, коментира министър-председателят.

По темата Шенген и предстоящата му среща с канцлера на Австрия, премиерът коментира, че разговорът ще е за това колко губи Австрия от това, че България и Румъния не са в Шенгенското пространство и колко би спечелила, ако те са вътре. „Това е начинът, по който структурираме нашите аргументи. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на Европейския съюз, няма причина да настоява нашите патрули да стоят на границата между България и Гърция. Ако те са на границата между България и Турция или със Сърбия, това би помогнало съществено да се предпази по-добре външната граница на Европейския съюз“, каза Николай Денков. Според него България покрива всички изисквания за Шенген и той ще настоява за влизане на един етап.

За приемането на проекта за нова Конституция премиерът заяви, че е оптимист, защото има консенсус за правосъдната система. За статута на служебното правителство и за националния празник има възможност тези неща да се обсъждат, без това да има драматични последици, коментира той.

1 Коментар

  1. Този ДЯнкOOF, е олицеТворение на Сатаната! И подобие на Пилат Понтийски! Било засекретено и край! Колко лесно!

    „По темата Шенген и предстоящата му среща с канцлера на Австрия, премиерът коментира, че разговорът ще е за това колко ГУБИ Австрия от това…“ – За АвсТрия му дреме повече, отколкото за БЪЛГАРИЯ!

    И да не е пипнал рождената дата на България – 3-ти март!!!

Коментарите са ограничени.