ЗАГЛАВИЯ

Асен Василев обещал на Борисов въглищните централи да работят до 2038 г.

Асен Василев Снимка: Министерство на финансите

Въглищните централи ще работят до 2038 г. – това е потвърдил лично финансовият министър Асен Василев на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Всеки, който иска да напусне, ще му се изплатят 36 заплати, има възможност, гарантира още финансовият министър“, каза пред журналисти Борисов.

Той определи като „работеща“ проведената днес среща между Делян Добрев и Асен Василев, които са постигнали съгласие да не може да се изграждат соларни паркове върху мини, язовири и хвостохранилища. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии.

„Надявам се на Министерски съвет днес с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите“, заяви Борисов.

Днес в извънредно заседание на МС следобед е предвидено да се разгледа проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 – Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата.

По-рано премиерът Николай Денков обясни, че днес трябва да бъдат приети териториалните плановете, а утре да се изпратят към Европейската комисия, за да не изгуби страната ни, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове“.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски пък настоя да се прави разлика между затваряне с извеждане от експлоатация и посочи, че 2038 г. е годината, определена за извеждане от експлоатация на топлоенергийните централи. „В момента няма одобрени териториални планове и комплексът не работи на пълния си капацитет и това е достатъчно, за да покаже ефекта от декарбонизационните политики“, отбеляза той пред журналисти.

Енергетици и миньори протестират днес в различни части на страната. По повод на това лидерът на ГЕРБ коментира, че „блокирането на движението не е изход, тормози много други граждани“.