ЗАГЛАВИЯ

Тодор Тагарев: Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна

Тодор Тагарев Снимка: Нова тв

„Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна. Дори минимално да помогнем на Украйна, си струва“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като участва в Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда днес в Резиденция „Бояна“. 

Коментарът му е свързан с решението на парламента България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р, в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56×45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Попитан за сигурността в Черно море, министър Тагарев заяви, че е информиран, че има предпоставки за инциденти. „Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона, предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност“, посочи той.

По думите му все още важи обявата за тяхното присъствие за учение. „Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно, което пречи и за реализиране на българските интереси, включително икономически“, добави министърът.

Относно проекта с бойна машина на пехотата Тагарев посочи, че има предвидено солидно индустриално участие в реализирането на този проект. Той призова първо да бъдат информирани депутатите. Министерският съвет, Министерството на отбраната, всички екипи преди това работиха много сериозно, бързо взехме решенията, обясни министърът. Чакаме Народното събрание да реши за този проект, добави той, цитиран от БТА.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.