ЗАГЛАВИЯ

Кабинетът прие Плана за справедлив преход, изпраща го утре в Еврокомисията

Акад. Николай Денков Снимка: МС

„Днес правителството прие Плана за справедлив преход и той ще бъде изпратен на Европейската комисия утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим оставащите средства по него. Знаете, че миналата година загубихме над 100 милиона, защото планът не беше изпратен“, каза на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев. 

Премиерът Николай Денков пък се обърна към протестиращите енергетици и миньори.

„Това, което правим, е най-доброто възможно и за тях и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове – 3,5 млрд. Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Постепенно, поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото няма да бъде възможно икономически те да функционират повече“, категоричен бе той.

Премиерът обяви, че за целта до края на годината ще бъде създадено предприятие, което ще работи за превръщането на териториите на мините в индустриални зони. Предприятието няма да изземва функции от мините, а ще ги допълва.

„Създавайки такива територии, подходящи за инвеститори, очакваме там да се появят нови компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион. Затова трябваше да проверим какъв ще е интересът – този тест показа, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям“, уточни Денков.

По думите му ще има социални пакети за хората, когато има съществени сътресения в даден сектор, или той трябва да се закрие. Премиерът призова да се спре с протестите, а представители на недоволните миньори и енергетици да дойдат на преговори, защото „това е начинът да се търсят решения“.

„Следващите два месеца ние ще преговаряме с ЕК – това време е достатъчно да уточним решенията, които са се очертали като точна рамка. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една държава от ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубя и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки“, допълни Николай Денков.