На 6 октомври: Силен старт на „Синелибри 2023“ с премиера на „Клети създания“

Броени часове ни делят от началото на деветото поредно издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година се провежда под мотото „Метаморфози“ в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Официалният старт на фестивала в столицата е на 6 октомври, петък, от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Елегантен музикално-визуален спектакъл, съпроводен с изпълнение на живо на маестро Живко Петров,  ще открие празничната вечер. Той ще бъде последван от встъпителни думи на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала, която ще отправи и приветствие към публиката. Венец на вечерта ще бъде българската премиера на научнофантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

Организаторите на Синелибри предупреждават зрителите на премиерата на „Клети създания“ да не използват мобилните си телефони по време на филма, поради съображения за сигурност и във връзка с борбата с видеопиратството.

„Ваймар Експрес“

На 8 октомври, неделя, от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ е световната премиера на документалния филм „Ваймар Експрес“ – едно поразително документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Сценарист и режисьор на филма е Милена Фучеджиева, известна като писател, публицист, сценарист и драматург. Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на Организация на евреите в България „Шалом“ под наслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“ Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

„Плитката“

На 9 октомври, отново в кино Люмиер, ще се състои премиера на филмаПлитката“ (2023) – въздействащ разказ за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и автор на едноименния бестселър, преведен на 40 езика! Прожекцията ще бъде последвана от дискусия: „Запази надежда“, или вечер, посветена на борбата с рака на гърдата в сътрудничество с МБАЛ „Надежда“.

Майк Дауни

На 10 октомври Синелибри посреща двама специални гости – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Дауни, който е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия, носител на отличието офицер на Ордена на Британската империя, ще представи у нас своя завладяващ литературен дебют – приключенската мистерия  „Златото на Истрия“. Събитието ще се състои в Аула НАТФИЗ от 19:00 ч. в условия на свободен достъп!

„Възходът и падението на другаря Зило“

По същото време в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) в присъствието на режисьора Фатмир Кочи. Филмът е изкусна черна комедия, адаптация по романа на албанския майстор на сатирата Дритeро Аголи, и разкрива прозренията на другаря Зило, тираничен бюрократ от 70-те, за културата на пролетариата. „Възходът и падението на другаря Зило“ е може би най-известната и приветствана от критиката творба на Аголи, създадена през 1972 г. по време на комунистическия режим в Албания

След прожекцията зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

Фатмир Кочи

В момента текат записвания за образователните събития от програмата на фестивала, които ще се проведат на 22 и 28 октомври в Casa Libri в столицата. Проф. Христо Кафтанджиев ще запознае аудиторията с някои семиотични аспекти на трансформацията на литературните текстове във филмови сценарии, а Христо Христозов ще очертае актуални тенденции в артмениджмънта и киноразпространението.  Билетите за двата семинара са в продажба тук. До края на октомври по случай фестивала ще тече и литературна промоция за над 150 заглавия на уебстраницата на издателство „Колибри“. Те могат да бъдат закупени на цена с 30% отстъпка.

Паралелното дигитално издание на Синелибри чрез платформата Neterra.TV+, която дава легален достъп до съвременно българско и международно аудиовизуално съдържание, тази година започва на 14 октомври и ще продължи до 5 ноември. То гарантира възможност максимално широк кръг от зрители от цялата страна, включително от уязвимите групи, да се насладят на майсторски осъществени литературни адаптации, дело на кинотворци от различни поколения.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката  и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: MotoPfohe, Bulgaria Air.

Вевести.бг е медиен партньор на Синелибри 2023.