Великобритания подписва споразумение с България за справяне с нелегалните мигранти

Снимка от туитър профила на Риши Сунак

Британският премиер Риши Сунак ще договори днес двустранни инициативи с България, Белгия и Сърбия, целящи справяне с организираната престъпност, свързана с незаконната миграция, съобщи неговата канцелария, цитирана от Ройтерс. Споразумението с България ще предвижда обмен на информация и практическа подкрепа.

На срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, Сунак ще призове за по-координирани действия за справяне с нарастващите нива на незаконна миграция към Европа.

„Равнището на незаконната миграция към континентална Европа е най-високото от близо десетилетие насам. Хиляди хора умират в морето, подтиквани от трафиканти на хора, ситуацията е неморална и неустойчива“, се казва в изявление на Сунак преди срещата, предава БТА.

„Не можем да позволим на престъпни банди да решават кой да пристига на европейските брегове.“, каза британският премиер, цитиран от БТА.

Сунак превърна спирането на мигрантите, пристигащи с малки лодки през Ламанша, в един от основните си приоритети преди изборите, които се очакват през следващата година. Досега са открити повече от 25 000 души, прекосили Ламанша тази година.

Британският лидер и италианската премиерка Джорджа Мелони ще председателстват и среща на малка група с други партньори в рамките на Европейската политическа общност, за да обсъдят съвместни действия за справяне с незаконната миграция и организираната престъпност.

Инициативата на Великобритания с България ще включва обмен на информация и практическа подкрепа. Споразумението с Белгия ще предвижда използването на нови усъвършенствани технологии за откриване на хора, които да идентифицират и пресичат трафика през Белгия към Великобритания, според канцеларията на Сунак.

Със Сърбия ще бъде постигнато споразумение в областта на наказателното преследване, разбиването на престъпни мрежи, обмена на разузнавателна информация и оперативното сътрудничество в областта на управлението на границите.

Европейската политическа общност, плод на идеята на френския президент Еманюел Макрон, включва повечето страни на континента, включително държави извън ЕС като Великобритания, Сърбия и Украйна, припомня Ройтерс.