„Синелибри“ стартира с препълнена Зала 1 на НДК и „Клети създания“ със заявка за „Оскар“

Снимка: Синелибри

С препълнена Зала 1 на НДК стартира деветото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ в петък вечер.

Силен старт на събитието даде премиерата на филма на Йоргос Лантимос „Клети създания“, който е със сериозна заявка за „Оскар“.

„Каузата на „Синелибри“ е да разказва литературата през киното, което я прегръща и преобразява“, каза на откриването на фестивала Жаклин Вагенщайн, създател, президент, артистичен директор и селекционер на „Синелибри“.

„За нас, ако литературата е хляб, киното е вино за фантазията, а с хубавото вино идва и хубавото настроение“, каза още тя и цитира думите на Бекет: „Първо танцувай. После мисли“.

„Гледката на пълната зала 1 е изключително вдъхновяваща и за нас е наистина доказателство, че полетът на изкуството не може да бъде прекършен“, каза Жаклин Вагенщайн.

Тя почете паметта на кинокритика и селекционер Владо Трифонов, който ни напусна преди броени дни: „Преди 10 години, когато се роди идеята за „Синелибри“, тя се случи някак на шега, и шегата беше между мен и Владимир Трифонов, който днес изпратихме по неговия път към вечността. Тази зала беше като негов уютен дом. Затова нека всички, които го познавахме, обичахме и имахме удоволствието да работим с него, си спомним днес за него“.

Деветото издание на „Синелибри“ се провежда под мотото „Метаморфози“ и е препратка към прочутата новела на Франц Кафка и по повод 140-годишнината от рождението на един от най-големите писатели на ХХ век, каза още Жаклин Вагенщайн.

„Името му е символ на драматичния антагонизъм между копнежите на духа и абсурдите на живота. И все пак, отчуждението и самотата винаги са подправени с нотка хумор, имащ дива комичност. Защото в най-голямата злочестина са таи надежда, и всяко общество има възможности за преображение. Това е смисълът на изкуството – да тласка човека към човека, да буди страст към себепознание, да разширява хоризонтите на духа“, допълни Жаклин Вагенщайн.

„Имаме възможност да видим този филм в България след представянето му във Венеция, където той взе „Златен лъв“, и няколко месеца преди американската му премиера“, каза тя за откриващия филм „Клети създания“.

Преди Жаки на сцената излезе маестро Живко Петров с виртуозно изпълнение на Ноктюрно от Шопен. По време на изпълнението бе показана ефирна анимация на „Компот колектив“, които са автори на видеошапката на фестивала.

Сценичният екип, нарочно или не, изнесе рояла от сцената именно по време на изпълнението на пиано, с което започва „Клети създания“, под аплодисментите на публиката.

„Клети създания“: Задължителен за гледане

Филмът „Клети създания“ на Лантимос ще бъде сред претендентите за наградите на Академията тази година. Сценарият на Тони Макнамара е по романа със същото заглавие на шотландския писател Алистър Грей, от когото на български език има издадени три романа с логото на издателство „Еднорог“.

Лантимос обявил на Макнамара, че си представя „Клети създания“ в стилистиката на класиките „И корабът пътува“ от 1983 г., „Дневна красавица“ от 63 г. и „Младият Франкенщайн“ от 1974 г.

Получил се е изключително смел филм, красива смесица от вълшебен сецесион, стиймпънк, фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването, Животът, Вселената и Всичко останало.

Главната роля е поверена на страхотната Ема Стоун, която изобщо не се свени да раздава и показва всичко от себе си през цялото време, партнират ѝ Уилям Дефо (който както винаги е велик), Марк Ръфало (който прави едно от най-добрите си превъплъщения, да не казваме най-доброто), Рами Юсеф и Маргарет Куоли.

Emma Stone and Mark Ruffalo in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

„Клети създания“ преминава през всички актуални и вечни теми – свобода, любов, женски права, бедност, домашно насилие, сексуалност, война, жестокост към деца, лудост… но с толкова деликатно груб хумор, че нежно връхлитат съзнанието на зрителите като ураган, предизвикан от крилете на пеперуда.

Почти всеки един момент от филма е култов, но ще споменем само лудешкия танц на Бела Бакстър (Ема Стоун), който измества от челното място в конкурса по лудешки танци Уенсди от едноименния сериал.

„Страхотен!“, „Жесток!“, „Ще се гледа пак!“, „Велик!“ – с тези реплики излезе публиката от премиерата в петък вечер.

След мощното начало снощи фестивалът „Синелибри“ продължава до 29 октомври в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Вевести.бг е медиен партньор на Синелибри 2023.