„Дворецът“ на Полански с прожекция на 20 октомври. В НДК награждават победителите на „Синелибри“

Наближава празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма на Синелибри 2023, когато зрителите ще имат възможност да се срещнат с престижното международно жури. Тя ще се състои на 20 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата.

Непосредствено след тържественото връчване на отличията в състезанията за игрален и документален филм ще бъде излъчена фарсовата черна комедия „Дворецът“ по случай 90-ата годишнина от рождението на режисьора Роман Полански.

В състава на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм по литературна творба тази година влизат: френската режисьорка Леа Тодоров, чийто филм „Мария Монтесори: Новата жена“ е част от паралелната програма на фестивала; изтъкнатият канадски продуцент и кастинг-режисьор Бруно Розато, испанската филмова звезда Карла Нието и един от най-обичаните и награждавани български актьори – Иван Бърнев. Президент на журито на деветото издание на кино-литературния фестивал е световноизвестният американски актьор и продуцент Уилям Болдуин, който има в кариерата си не една и две роли във филмови адаптации на литературни произведения!

„Мария Монтесори: Новата жена“

Кино-литературният фестивал продължава с пъстра палитра от събития до края на октомври. На 17 октомври в кино „Люмиер“ от 19:00 ч. е националната премиера на биографичната драма „Мария Монтесори: Новата жена“ с Жасмин Тринка в ролята на прочутата педагожка. Филмът ще бъде представен лично от френската режисьорка и сценаристка Леа Тодоров, която ще се включи и в разговор с публиката.

Леа Тодоров
© Fran_ois Berraldacci

Дъщеря на световноизвестния философ, семиотик и интелектуалец Цветан Тодоров, на 18 октомври Леа Тодоров ще участва в още едно знаково събитие: представяне на емоционален филмов спектакъл с текстове, архиви и видеоклипове, посветен на баща й и неговата амбивалентна връзка с родната му страна. Става дума за своеобразния пърформанс „Цветан Тодоров, България и аз„, който ще бъде показан във Френския институт.

„Четирима непораснали възрастни“

В рамките на традиционния вече модул Психоанализа и кино ще бъде дискутирана проницателната финландска драма „Четирима непораснали възрастни“ на режисьорката Селма Вилхунен. Събитието с модератори Светлозар Василев – психоаналитик и преподавател в НБУ, Надя Кожухарова, Марина Ангелова и Албена Василева, ще се състои на 18 октомври от 19:00 ч. в кино „Одеон“.

„Истории, които не са за разказване“

Испанската галавечер ще се проведе на 19 октомври в кино „Люмиер“ и ще бъде увенчана с прожекция на духовитата комедия „Истории, които не са за разказване“ на режисьора Сеск Гай. Актьорът Иван Бърнев ще разкаже за участието си в театралната постановка „Съседите отгоре“ по едноименната пиеса на Гай, чиято филмова версия зрителите на фестивала вече познават. Самият Сеск Гай ще поздрави публиката в специална видеовръзка. Гост на вечерта ще бъде и нашумялата испанска актриса Карла Нието, член на журито на Синелибри 2023. Събитието се организира във връзка с Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Филип“

Също на 19 октомври е празничната вечер на полската култура, която предвижда официална премиера на филма „Филип„, блестяща военно-историческа драма по мотиви от полубиографичния роман на полския писател Леополд Тирманд. Филмът на Михал Квецински пресъздава убедително епохата и е заслужено удостоен с награди от Полския фестивал за най-добър пълнометражен игрален филм и за кинематография. Прожекцията ще бъде съпроводена с дискусия с участието на Антони Георгиев, културен журналист и издател на списание „VAGABOND“. Премиерата се реализира в сътрудничество с Организация на евреите в България „Шалом“ под надслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“ и с подкрепата на Посолството на Република Полша и Полския институт в София.
На 21 октомври в кино „Люмиер“, в рамките на модула „Кино с кауза“, ще се състои #РaноБудна Прожекция на психологическата драма „Само ние двамата“ и дискусия за насилието върху жени с участието на Валентина Димитрова, главен терапевт на фондация EMPROVE, Олга Минева, психолог и основател на фондация EMPROVE, и #ЖенитеSurvivors. Сценарият на „Само ние двамата“ не се интересува толкова от съспенса или от зрелищния финал на самия филм, колкото от механизмите на контрол над жертвата и от силата да се наруши мълчанието за претърпяно физическо или психическо насилие.

В момента текат записвания за участие в събитията от образователния модул на фестивала. На 22 октомври ще се състои семинар на тема: „(Не)изгубени в преводите – семиотични аспекти на трансформациите на литературните текстове във филмови сценарии“ с лектор проф. Христо Кафтанджиев. Семинарът ще се проведе в Каза Либри (Casa Libri) в рамките на 6 академични часа. Подробна информация за събитието е достъпна тук: https://www.facebook.com/events/846204420498406/

Синелибри 2023 се провежда между 6 и 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ и програма „Мобилност“. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Вевести.бг е медиен партньор на Синелибри 2023.