Европейската комисия съобщи, че обсъжда с България въвеждането на такса за преноса на руски газ. Оценяваме и обсъждаме с българските власти въвеждането наскоро на тази мярка, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Санкциите на ЕС срещу Русия се определят, одобряват и преразглеждат на европейско равнище, добави той по този повод. Това е така от началото на руското нападение срещу Украйна. ЕС трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна, заяви говорителят.

България въведе от 13 октомври енергийни вноски за вноса и транзита на природен газ с произход от Русия, фиксирани на 20 лв. за 1 мегаватчас (приблизително 100 кубически метра). Вноските (определят се и като такси, акциз) бяха регламентирани с промени в закона за прилагане на ограничителните мерки спрямо Русия.

България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ, заяви премиерът Николай Денков. Въпреки санкциите срещу Русия „някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции“, каза още министър-председателят.

От думите на говорителя на ЕК става ясно, че Брюксел подозира България в самостоятелно налагане на своего рода санкция срещу Русия (в случая за ограничаване на приходите от продажби на газ.)

По другия случай – говорителят потвърди съобщенията, че ЕК прави проверка на споразумението между България и „Боташ“.

Можем да потвърдим, че изпратихме искане за предоставяне на информация, каза той. Комисията следи много внимателно този въпрос и е в контакт със съответните власти и организации. Нашата цел е да следим за спазването на европейските правила за пазара на енергия. В случай на признаци за отклонения, включително за нарушаване на европейските антитръстови правила, няма да се поколебаем да вземем съответните мерки, добави той.