„Гъмжащата“ книга „Зима на улица „Черешова“ с премиера в неделя

Картинните „гъмжащи” книги (също познати като „вимелбух”) на световноизвестната илюстраторка Ротраут Сузане Бернер най-сетне оживяват и на българския книжен пазар.

Невръстните български читатели ще имат достъп до прекрасната поредица книжки за улица „Черешова“, която несъмнено е една от най-популярните „вимелбух“ серии за деца в света.

Както подсказва заглавието, в „Зима на улица „Черешова“ (12 стр., твърди корици, цена: 22 лв., издателство „Колибри“) всички се подготвят за Коледа – украсяват коледни елхи, купуват подаръци, посещават коледния базар. От небето се сипе пухкав сняг, децата правят снежни човеци, карат шейни и се замерват със снежни топки. Този чудесен зимен ден е изпъстрен с малки събития. Разберете как са го прекарали жителите на улица „Черешова“!

Ротраут Сузане Бернер (р.1948 г.) е немски графичен дизайнер и илюстратор. Тя се фокусира върху книгите за деца и младежи, илюстрирала е над 80 книги и над 800 корици. За приноса си като детски илюстратор Бернер е финалист на международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2002, 2004 и 2014 г., а я печели през 2016 година.

Wimmelbuch (нем. wimmeln – гъмжа + Buch – книга) представлява детска картинна книга с множество рисунки и визуални детайли, която има за цел да стимулира въображението и наблюдателността на децата чрез изключителната детайлност на илюстрациите.

Издателство „Колибри”, фондация „Детски книги” и „Музейко” канят най-малките читатели и техните родители на официалната премиера на „Зима на ул. „Черешова“ – една от най-обичаните в цял свят гъмжащи книги, с които най-малките могат да се забавляват по различни начини, спрямо интересите и възрастта си.

Събитието е в „Музейко“, в етаж зала „Минало“, на 22 октомври (неделя) от 16 ч.

Гъмжащите книги представляват картинни детски книги без текст, в които акцентът е върху илюстрациите и в скритата история в тях. Тяхната цел е да развие въображението и концентрацията на децата, както и интереса им към книгите.

Водещ на събитието ще бъде Вал Стоева от Фондация Детски книги, която ще разкаже повече за книгите тип „вимелбух”, за историята им, за това защо са важни и как да се „четат”, въпреки че нямат текст.

Събитието е подходящо и за най-малките деца, които вече проявяват интерес към цветове и форми, и към по-големите, които вече имат отношение и изградено любопитство към книгите.

Авторката Ротраут Сузане Бернер (р.1948 г.) е немски графичен дизайнер и илюстратор.

Тя се фокусира върху книгите за деца и младежи, илюстрирала е над 80 книги и над 800 корици. За приноса си като детски илюстратор Бернер е финалист на международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2002, 2004 и 2014 г., а я печели през 2016 г.

Можете да поръчате книгата ТУК.