След среща с парламента: Дерогацията за „Лукойл“ остава, ако рафинерията плати 1.5 млрд. лева данъци и вноски

Кадър: БНТ

Представители на парламентарните групи от управляващото мнозинство се събраха извънредно в Народното събрание, за да обсъдят предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“.

От брифинга след срещата, в който участваха представители на инициаторите – ГЕРБ и подкрепилите ги ДПС, се разбра, че е постигнато споразумение, предложението да не се внася при условие, че правителството изпълни онова, с което се ангажира по време на срещата – да събере 1,5 млрд. лева от „Лукойл“.

В срещата участваха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателите на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков и Атанас Атанасов, председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ), а от ДПС Йордан Цонев (председател на комисията по икономика) и Делян Пеевски.

Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци.

Заедно с тях „Лукойл“ ще трябва да внесе и близо 1 млрд. лева във фонда за енергийна сигурност, каза Делян Добрев.

В петък Десислава Атанасова (ГЕРБ) съобщи на среща в Русе, че ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“. ДПС в лицето на Делян Пеевски ги подкрепи. Аргументът на ГЕРБ, изразен от Бойко Борисов, е, че от години вече имаме дерогация, а нафтата не е поевтиняла, нито пък бензинът. „Сега е страшен страх, защото ние след седмица ще предложим да няма дерогация. Към газа всички сме единни и слагаме такси. Прави впечатление обаче как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу „Лукойл“. Цената на петрола стои непроменена, а цените на горивата у нас пак са до небесата“, коментира вчера Борисов.

„Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски. ГЕРБ-ДПС ще внесат и законово изменение, което ще постави под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, категоричен е Пеевски.

„Ако „Лукойл“ не внесат тези суми – 500 млн. данъци и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията“, каза Делян Добрев.

Пеевски съобщи, че в петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Предложението за незабавната отмяна на дерогацията идва, въпреки приетото неотдавна решение за поетапното й отпадане до 1 октомври 2024 г. Според премиера Денков незабавното й прекратяване (изключението, договорено с Европейската комисия е валидно до края на 2024 г.) ще доведе до рязък скок в цените на горивата.

Няма гаранции, че ако България отсега спре да внася руски петрол, бургаската рафинерия ще може да си осигури достатъчно надеждни алтернативни доставки, каза по БНР вчера Асен Василев.

Делян Добрев каза също, че правителството е обещало да въведе компенсации за гражданите, ако цените на бензина и дизела минат 3 лева за литър. „Така горивата няма да струват 3 лв., а 2 лева“, пресметна председателят на енергийната комисия.