ЦИК обяви, че ще има нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код

Машинно гласуване Снимка: Вевести.бг

Ще има нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура, обяви на брифинг председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, цитирана от БТА.

По думите ѝ това не означава нов софтуер. Щом ще е доверено изграждане, трябва да е извършено, както изисква закона, посочи тя.

В момента, в който бъде изпълнена процедурата по удостоверяване на съответствието, има възможност да бъдат инсталирани машините и подготвени за втория тур, каза Нейкова. Ако в събота се сертифицират, кога ще се откарат до отдалечените места в България, за да могат представителите на секционните избирателни комисии да получат машините, съответните книжа и в неделя да започнат нормално работа, попита Георги Баханов от ЦИК.

Според Нейкова предишната проведена процедура не е законосъобразна, като се имат предвид мотивите на Върховния административен съд (ВАС).

Към момента на вземането на обжалваното решение на ЦИК и към момента на постановяване на решенията на ВАС липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл. 213а, ал. 2 ИК. Затова решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври е законосъобразно, заяви Нейкова и добави, че според решенията на ВАС за провеждане на втори тур с машинно гласуване, трябва да се изпълнят изискванията на закона и извършване на законосъобразна процедура по удостоверяването от компетентните органи по предвидения ред.

ВАС приема, че компетентният орган е министърът на електронното управление, а не негов заместник, както в случая са делегирани правомощия, които не могат да бъдат делегирани, дори с изрична заповед на министъра на електронното управление, добави председателят на ЦИК.

Нейкова призова съдебните решения да не се интерпретират по начин, различен от техния смисъл. Тя посочи, че ЦИК е в кореспонденция с Министерството на електронното управление (МЕУ), Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Още тази сутрин сме изискали какви действия ще бъдат предприети, за да се изпълнят изискванията на закона, както и указанията в мотивите на съдебното решение, посочи Нейкова. Изискали сме и очакваме в спешен порядък предоставяне на методика за удостоверяване на съответствието, добави Нейкова.

Тя обясни, че процедурата по сертифициране никога не е отнемала 20-дневен срок, тъй като не е възможно съобразно другите срокове в Изборния кодекс. По думите ѝ срокът за сертифициране е „незабавно“, за да може да се организира вотът с машини в неделя. От страна на ЦИК има готовност, посочи Нейкова.

На въпрос защо се изисква ново сертифициране и защо ЦИК на предишни избори е приела документация, подписана от зам.-министър, Нейкова заяви, че „съдебните решения не се коментират, а се изпълняват“.

Попитана дали ЦИК продължава да смята, че докладът на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е повод за съмнение в честността на изборите след решението на ВАС, Нейкова заяви: „Оценка на доклада на ДАНС аз няма да си позволя да направя, но той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес“.

Относно броя на невалидните бюлетини от гласуването в неделя, Нейкова посочи, че е рано ЦИК да даде обобщена информация, тъй като все още се приемат протоколи от общинските избирателни комисии (ОИК).

Резултатите от местни избори се обявяват от ОИК, а не от ЦИК. За да може да се образуват всички резултати при 100 % обработени протоколи, трябва да са предадени в ЦИК всички протоколи на секционните избирателни комисии от общинските избирателни комисии, да бъде извършено повторно въвеждане на данните, добави тя.

По време на брифинга на ЦИК присъстваха всички нейни членове.