ЗАГЛАВИЯ

И педиатрите поискаха родителите да могат да извиняват отсъствия при леки симптоми

Доц. д-р Йорданка Узунова Кадър: Нова тв

Kогато децата изпитват леки неразположения, вместо със задължителната електронна бележка от лекар, родителите сами да могат да извиняват отсъствията им с обикновена бележка, че са отсъствали от училище по уважителни причини. Tова искат от Българската педиатрична асоциация, като предложението им е подкрепено от още 10 организации, работещи с деца.

В „Здравей, България” ръководителят на клиниката по педиатрия в болница „Лозенец” доц. д-р Йорданка Узунова  коментира, че електронните бележки задължават родителите да търсят лекар, дори при леки симптоми на неразположение на детето.

По думите ѝ това е натоварване за семействата, а от друга страна лекарите правят безпредметни прегледи.

За да получат електронната бележка, родителите трябва да отидат на лекар задължително, за да може да се осъществи преглед, да се напише лист, от който лист амбулаторен трябва да се изведе тази електронна бележка, която веднага попада в дневника на учителя. Това е чудесно и това е много добро, но това е едно натоварване първо на родителите, защото една майка би могла да си остави детето вкъщи без да го води на лекар. От друга страна лекарите вместо да се занимават с наистина сериозно болни, те правят едни прегледи, които са меко казано безпредметни, след което дават бележка само за да оправдаят няколко часа, коментира доц. Узунова.

 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.