Северното сияние обагри небето в червено

Необичайно северно сияние се наблюдава от различни места в България. От Варна и от Казанлък пристигат сигнали за червен цвят на небето.

Явлението се вижда от южните части на Русия, през цяла Украйна и Румъния. Постъпват сигнали за наблюдаване на феномена чак от Ирландия.

Снимки от България бяха разпространени от метеорологичния сайт Meteobalkans.bg.

Т.нар. „Слънчева буря“ е изключително рядка и се нарича северно сияние „Аврора“. Изхвърлянето на коронарна маса от Слънцето се сблъсква със Земята, взаимодействайки с магнитното поле и причинявайки ярки светлини в небето.

По данни в различни канали в Телеграм при слънчевите изригвания в неделя се е образувала дупка в горния слой на звездата с размерите на континент. Според учени причината за случилото се е колосално изхвърляне на плазма, възникнало поради скъсване на една от електромагнитните нишки. Ширината на пукнатината е по-голяма от тази около 10 хиляди километра, а дължината е почти 100 хиляди километра.

„Поредица от слънчеви изригвания от 3 ноември с геоефективна орбита на изстреляните потоци от частици и влиянието на голяма коронална дупка причиниха неочаквано високи скокове на стойностите на магнитното поле на Земята. Днес бяха наблюдавани още две екстремни събития на Слънцето, които обаче са с изчислени направления встрани от нашата планета и съответно ще имат по-слаб ефект. Той ще се усети ще се усети след 2-3 дни. Атмосферата ще е наелектризирана, геомагнитното поле ще е изменчиво и метеочувствителните хора ще усетят тези ефекти“, предупреждават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Експертите дават и няколко източника, които предоставят информация в реално време. Графиките са в цветовете на светофара:

#Данни от Геомагнитна обсерватория Панагюрище – http://data.niggg.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php
#Прогноза на планетарния индекс на НИГГГ по спътникови данни http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php
#Прогноза за глобалните индекси на GFZ German Research Centre for Geosciences https://kp.gfz-potsdam.de/en/hp30-hp60/daily-plots