ЗАГЛАВИЯ

Официално: Еврокомисията препоръча да започнат преговори Украйна и Молдова да влязат в ЕС

Европейската комисия препоръча днес да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към ЕС, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тя обаче постави като условие за официално начало на преговорите с Украйна и Молдова да бъдат изпълнени редица критерии, включително в областта на борбата срещу корупцията.

Ройтерс определя препоръката като важен етап по пътя на Украйна към интегриране в западния блок и едновременно с това като геополитически гамбит за Запада, тъй като бившата съветска република е във война със съседна Русия, която я нападна през февруари миналата година.

Препоръката на ЕК означава, че официалните преговори с Украйна и с друга кандидатка за членство – Молдова, може да започнат през следващата година.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви, че „Украйна ще бъде част от ЕС“.

През юни миналата година ЕС предостави статут на кандидат за член на Украйна и на Молдова.

За да се мине към начало на преговорите, което е следващ етап по пътя към еврочленството, ЕК дефинира седем критерия за Киев, включващи борба с корупцията и съдебни реформи. Този уикенд в Киев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства огромния напредък, постигнат от Украйна и заяви, че 90 процента от работата е свършена вече.

Но зелената светлина на Брюксел, която се очаква да бъде дадена днес, не е достатъчна. Лидерите на страните от ЕС на срещата си на върха през декември трябва да одобрят това решение на ЕК за Украйна. Същото е в сила и за Молдова.

Грузия очаква пък да получи статут на кандидат за член в ЕС, Босна и Херцеговина – обявяване на началото на преговорите за присъединяване, а  Сърбия и Черна гора – напредък по техния път към ЕС.

Преговорите за членство обикновено отнемат години, преди кандидатите да успеят да изпълнят подробните правни и икономически критерии за присъединяване. Освен това, в случая с Украйна, Европейския съюз изпитва опасения от приемането на държава, която е във война, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС обаче говорят за геостратегическа необходимост от това. „Консенсусът е ясен“, коментира високопоставен френски дипломат, добавяйки, че подкрепата за Украйна в ЕС остава „много солидна“ и блокът не може да си позволи тя да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа близки контакти Москва, е основен потенциален противник на вземането на решение в полза на Киев през декември, за което се изисква единодушната подкрепа на всички 27 страни членки на блока.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.