Край на карантината за болни от COVID-19

Снимка: Пресцентър на НС

Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19, реши парламентът.

Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание, предава БТА.

Промените са внесени от Министерския съвет. В мотивите към тях се посочва, че предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, спрямо заболелите и контактните лица не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки, като задължителна изолация и карантина.

Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции.

Повече от час и половина продължиха дебатите по законопроекта. В хода на дискусията депутати засегнаха темата колко души са починали от COVID-19 и колко заради този вирус, както и кой носи политическа отговорност за наложените в обществото мерки.

Бяха отправени и обвинения в популизъм и пропаганда на фона на пандемията.

Ден по-рано предложението за отпадането на карантината беше прието и от здравната комисия, като ресорният министър Христо Хинков припомни, че законът му дава право да разпореди връщане на карантината и въвеждане на други мерки при повишаване на заболеваемостта и на хоспитализациите.