„С вкус на есен“: Четем романа на украинския писател Васил Слапчук

Авторът е носител на националната литературна награда „Тарас Шевченко“

 

В романа „С вкус на есен“ на украинския писател Васил Слапчук, носител на националната литературна награда „Тарас Шевченко“, откриваме непредсказуеми сюжетни линии, вдъхновение, разочарование, невероятно въображение. Трудно е да се определи границата между реалност и измислица. Сякаш всичко се случва в действителността и то със самия автор.

Слапчук ни представя една модерна творба, с необичайна композиция и език, в центъра на която е най-голямото чудо – Животът.

Главният герой е писател, чийто живот е тясно свързан с всички действащи лица в творбата. Важно място заемат женските образи – положителни и отрицателни. Авторът създава един причудлив свят, състоящ се от обикновени неща, житейски случки, мечти и спомени.

Войната също заема място в творбата, представена е като време на нелогични деформации на живота.

Изданието е на „Книги за всички“, а преводът – на Мариян Петров.

Васил Слапчук (р. 1961) е украински поет, белетрист и литературен критик, заслужил деятел на културата на Украйна. Автор е на над трийсет книги и е спечелил много национални и международни награди.

Литературната дейност на Васил Слапчук е богата, независимо от това, че е ветеран от войната в Афганистан, вследствие на която остава инвалид за цял живот. Силата на духа му личи в творчеството му. Той твори във всички жанрове. В романите му по оригинален начин съжителстват хора от града и селото, върколаци, вещици…