След сблъсъците на агитки и полиция снощи: 33-ма задържани

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили мерки, щяха да пострадат много невинни жертви и да има повече щети, каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг по повод сблъсъците снощи, цитиран от БТА.

Фенове и полицаи пострадаха при снощния протест срещу ръководството на Българския футболен съюз в София. В акцията, който стартира малко след 17:00 часа в района на Националния стадион „Васил Левски“ в София.

Запалянковците, които основно скандираха „Оставка“ и обидни квалификации към Българския футболен съюз и към президента Борислав Михайлов, също така изпяха националния химн и няколко възрожденски песни. Ултрасите използваха и пиротехника и димки. Сред протестиращите са бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев.

Беше предотвратено внасянето на голямо количество пиротехника, казаха от СДВР още снощи. Според полицията случилото се снощи е безпрецедентно нарушаване на обществения ред със сериозна агресия и с висока степен на риск. Няма сравнение на този протест с други предходни, каза директорът на СДВР.

Доста полицаи и протестиращи са пострадали снощи при конфликта около стадиона. Започва и проверка по заснетото в клиповете около стадиона. До момента са задържани 33 души. Сред тях има и непълнолетни, като трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за повредено общинско и частно имущество.  Футболни фенове са застрашили живота не само на полицаите, но и на самите тях, посочиха от полицията.

Многократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки. Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт, казаха на брифинга от СДВР.

Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите си днес, да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

Кметът Васил Терзиев на терен

Полицията успя да разпръсне протестиращите, изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев. На въпрос защо е използвано водно оръдие от полицията по време на протеста той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, за да не станат по-големи безобразия, каза столичният кмет. Той провери на място какви са щетите от протеста в центъра на столицата.

Не приемам, когато сме призовавали да има мирен протест, нещата да ескалират по този начин, заяви Терзиев. Той увери, че до петък сутринта ще бъде възстановено движението в София.

При протеста е опожарена кола на Общинска полиция, по градския транспорт няма нанесени щети. Надявам се да има разум и да не се вандалства в градския транспорт, призова Васил Терзиев.

Не е начинът да замерваш с камъни хората, които трябва да си свършат работата, каза столичният кмет за нападнатите полицаи. Тепърва ще се направи оглед на щетите, има изпочупени и опожарени кофи, разбита настилка и колчета, допълни Васил Терзиев.