„Замир“ на Хакан Гюндай: Сигнал за събуждане срещу насилието, корупцията и диктаторството  

Романът е носител на наградата Херман Хесе за 2022 г.

Романът „Замир“ (с логото на Книгоиздателска къща „Труд“) разказва историята на Замир, чието лице е пострадало силно от взрив в бежански лагер, когато той е само бебе на 6 дни.

Никога не разбирайки защо е оцелял след атака, която очевидно е трябвало да го убие, Замир ще стане лице на кампанията на корумпирана благотворителна организация като дете, а след това – професионален преговарящ, чиято работа е да предотвратява избухването на войни. Въпреки че Замир не е първото или последното ранено бебе във война, неговата история е различна от всички останали, защото той никога не е плакал. За хората, свикнали да чуват викове във военна зона, няма нищо по-събуждащо от тишината. Това е целта на този роман; да действа като сигнал за събуждане за тези, които са твърде свикнали с болката и насилието около тях.

В последствие Замир посвещава живота си на това да прави всичко необходимо, за да предотврати насилието. Той преговаря с най-опасните диктатори и лидери и се опитва да ги убеди да изберат мира вместо насилието. Като човек, който не се притеснява да заплашва, подкупва и лъже, за да осигури мир, Замир напомня, че тези, които работят за установяване на мир, може да не са толкова различни от онези, които избират насилието.

Турският писател Хакан Гюндай разкрива света такъв, какъвто е; корумпиран от глава до пети. От исторически примери за дискриминационни политики на НПО до поглед върху неетичните методи, които благотворителните организации могат да изберат за набиране на пари, Гюндай задава спешни въпроси за бежанците, расизма, универсалните човешки права, национализма и религията. Историята на Замир е опит да се открие дали целта винаги оправдава средствата, когато се някой се опитва да помогне на друг.

Замир напомня на читателите трагичната истина, че тези, които гладуват и хранят народите, или тези, които започват и прекратяват войните, не са толкова различни. В крайна сметка, всеки се опитва да продаде нещо: единственото, което е различно, е това, което се опитва да продаде.

Хакан Гюндай е роден на остров Родос през 1976 г. и завършва основното си образование в Брюксел. Учил е в катедрата по френски превод във Факултета по политически науки на университета в Анкара. След това се прехвърля в Universite Libre de Bruxelles. Първият му роман, “Kİnyas and Kayra”, е публикуван през 2000 г. Той е награден с Prix Médicis étranger през 2015 г. и е избран за член на 2016 PEN International Writers Circle. Романът му „Замир“ е носител на наградата Херман Хесе за 2022 г.

Можете да поръчате книгата ТУК.