Центърът по заразни болести отчита: Все повече болни от грип

Снимка: Пиксабей, архив

Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни заболявания, като към 19 ноември най-висока е заболеваемостта в областите Пазарджик, Шумен и Габрово. Това показват данните, публикувани днес от Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-висок е показателят за област Пазарджик – 252 на 10 хиляди души население. В област Шумен заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е 229 на 10 хиляди, в област Габрово – 227 на 10 хиляди. Най-ниска заболеваемост се отчита в София – град – 24 на 10 хиляди души, допълва БТА.

Всяка регионална здравна инспекция има право да реши дали и кога би обявила грипна епидемия на територията на съответната област.

Към 20 ноември само в област Перник е отчетена повишена заболеваемост от COVID-19, като областта попада в диапазона на заболеваемост между 60 и 120 на сто хиляди души население. Най-нисък е показателят в област Кърджали – 7 на сто хиляди души, показват още данните.

Специалистите напомнят, че най-добрата превенция е ваксинацията. Все още не е късно да си сложите противогрипна ваксина, която защитава от най-новите щамове.

За добро здраве се препоръчва често да се проветряват помещенията – не само у дома, но и в офиса, детските градини и училищата. Добрата хигиена също е от особено значение – измивайте ръцете си с топла вода и сапун, щом се приберете отвън.

Добре е в този сезон да се избягват местата, където има струпване на много хора на закрито, защото има голяма вероятност да има носители на грипния вирус.

Медици съветват да се обърне внимание на редовна физическа активност, добър сън и балансирано хранене.