Четем „Любов във високата трева“ – диамантени разкази от Клер Киган

„Любов във високата трева“ от Клер Киган, авторка на „Малки неща като тези“ и „Три светлини“ и писателката с най-много номинации за Дъблинската литературна награда, излиза на български език с логото на издателство „Лабиринт“.

В сборника си с разкази Клер Киган, финалистка за наградата „Букър“ за 2022 г., навлиза дръзко в свят на обсебености, предателства и крехки връзки, където мечтите, спомените и странното съчетание на обстоятелствата имат неочаквани последици за всички засегнати.

В „Антарктида“ една омъжена жена отива в съседния град, за да види какво е да изневериш на съпруга си с непознат. В „Любов във високата трева“ Кордилия отива в последния ден на века на среща край морето, определена ѝ преди девет години. В „Паспортна супа“ един баща се връща към деня, когато е видял за последно безследно изчезналата си деветгодишна дъщеря…

„Тези разкази са диаманти“, категорични са от „Ескуайър“.

„Изумителен талант“, възкликва Колм Тойбин.

„Простичко казано, Клер Киган е сред най-добрите писатели в света“, смята Джордж Сондърс.

„Красиви нежни творби, написани пределно ясно“, пише за разказите Себастиан Бари.

Клер Киган (р. 1968 г.) пише романи и разкази, отличени с множество награди и преведени на 30 езика, и преподава творческо писане.

Израства във ферма в Ирландия. На 17-годишна възраст заминава за Ню Орлиънс, където изучава английски език и литература и политология в Университета „Лойола“. През 1992 г. се връща в Ирландия, а първият ѝ сборник с разкази „Любов във високата трева“ (издаден на английски със заглавието „Антарктида“), получил висока оценка от критиката, излиза през 1999 г. „Сините поля те чакат“ печели наградата за най-добър сборник с разкази, публикуван във Великобритания.

„Малки неща като тези“ (изд. „Лабиринт“, 2022 г.) е носител на Наградата на Групата „Кери“ за ирландски роман на годината и Наградата „Оруел“ за политически ангажирана проза, финалист е за Наградата „Букър“ през 2022 г. и има най-много номинации за Дъблинската литературна награда.

„Три светлини“ е екранизирана (2021 г.) със заглавието „Мълчаливото момиче“. Творбата на режисьора Колъм Баред е номинирана за „Оскар“ за 2023 г. в категорията „Чуждестранен филм“.

Можете да поръчате книгата ТУК.