Майка удари детето си с чеша по главата, лекарите се борят за живота му

Линейка Снимка: архив

Лекарите в столичната спешна болница „Пирогов“ се борят за живота на 10-годишно момче, което е с фрактура на черепа след домашно насилие от страна на майка му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

Пристигналите на място криминалисти изяснили, че детето е ударено с чаша в областта на главата от родителката си. След преглед в пернишката болница детето е транспортирано в „Пирогов“ с фрактура на черепа и опасност за живота. Първоначално майката е задържана за до 24 ч. с полицейска заповед.

Извършен е оглед на местопроизшествието. Проведени са разпити. Обвиняемата е направила самопризнания, съобщиха от Апелативна прокуратура – София. Изискана е първоначалната медицинска документация. Предстои назначаване на съдебномедицинска експертиза. С постановление на наблюдаващия прокурор Ж.Д. е задържана за срок до 72 часа.

Утре прокуратурата в Перник ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение.

В началото на месеца в интервю за БТА главният комисар на МВР Живко Коцев отбеляза, че през 2023 г. се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г., т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза главният секретар на МВР.