Светлозар Лазаров: Производствена грешка е причина за взрива в Мъглиж

Няма как до всеки работник на има полицай и служител на инспекцията по труда, каза главният секретар
20141219.isjkvprjng
Снимка: Блиц

 

Причината за взрива в завода в Мъглиж, при който вчера загина един работник, а две жени са в „Пирогов“ с опасност за живота, вероятно е производствена грешка. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред bTV.

Жените са с тежки изгаряния – едната е с около 70% по главата и тялото. Те са вдишали и токсични газове.

Той уточни, че причината трудно може да бъде назована, преди да приключи разследването, но допусна, че става дума за грешка в технологичния процес при производство за пресовка на факел. Разследването ще установи дали са спазени всички мерки за безопасност, каза Лазаров.

„Няма как до всеки един работник да има полицай, или служител на инспекцията по труда“, коментира главният секретар на въпрос, че там скоро е имало проверки на различни институции, като не са установени нередности. След взрива в с. Горни Лом на 1 октомври, когато загинаха 15 души, бяха извършени мащабни проверки на предприятията в страната, работещи с взривоопасни вещества. Лазаров каза, че случаят в Мъглиж е съвсем различен от този в Горни Лом, където става дума за утилизация на противопехотни мини.

 

Заводът с безупречна репутация

 

Експертите са категорични, че предприятието и собственикът му имат безупречна репутация, но технологичната дисциплина вероятно е нарушена на по-ниски нива сред работниците или е работено в съкратени срокове подобно на Горни Лом.

Това са средства, чувствителни на механични въздействия и статично електричество. Могат да се възпламенят при статично електричество. Например, в предприятия където са работи с такива средства изискването е работинциите да бъдат с памучни дрехи. Изключено е да имат по себе си накити или GSM-и”, обясни експертът по боеприпаси и взривни вещества Станчо Петков.

При нарушаване на технологичните правила се повишава рискът от инцидент.

„Това става на ниско ниво на изпълнителско ниво. Те (работниците – бел.ред.) трябва да бъдат грамотни също, и то на някакво по-високо ниво. Очевидно там стават грешки”, коментира друг експерт, Валентин Радев.

По думите му чувствителният състав се пресова в защитена стая зад стоманени врати и е възможно загиналият да е допуснал грешка.

В същото време, Радев посочи, че в предприятието са работели много високо подготвени специалисти, към които и други компании са се обръщали.

 

Как трагедията да не се повтори

 

„Никога ние не финализирахме този проблем. Защо – защото в България съдебната система говори за виновни. Отново най-вероятно основната причина е голяма алчност и бедност на хората, а непосредствената лоша дисциплина и липса на контрол от преките ръководители”, посочи председателят на комисията по отбрана в НС Михо Михов.

Сдружението на специалистите по боеприпаси ще предложи промени в закона за взривните вещества, които включват задължително обучение от квалифицирани експерти в цеховете, които работят с боеприпаси. Ще се предвиди и снижаване на нормите за производство и утилизация на взривни вещества.

След трагедията в Горни Лом досега инспекцията по труда е проверила 18 предприятия и складове за съхранение на опасни вещества и боеприпаси. Проверките за спазване на технологичната дисциплина там ще са на полугодие, а не както до момента веднъж годишно.