Румъния задължи магазините да приемат пластмасови бутилки за рециклиране

Снимка: Пиксабей

В Румъния днес беше представена официално депозитната система за рециклиране на използван амбалаж, според която магазините в страната ще бъдат задължени да приемат обратно пластмасовите, метални или стъклени бутилки, маркирани с определен знак, и да връщат на клиентите платения при покупката депозит от 0,50 леи (0,10 евро) за всеки върнат амбалаж, съобщава новинарският сайт Хотнюз, цитиран от БТА. 

Въвеждането на новата система за рециклиране, която е администрирана от дружество с нестопанска цел RetuRO, бележи „исторически момент“ в страната и представлява „голяма стъпка към едно по-зелено и по-устойчиво бъдеще“, отбелязва сайтът.

Чрез тази система гражданите ще плащат гаранция от 0,50 леи, когато купуват от магазина който и да е продукт от категориите: вода, безалкохолни напитки, бира, сайдер или алкохолни напитки в амбалаж от стъкло, пластмаса или метал с обем между 0,1 литър и 3 литра включително. За по-лесно идентифициране продуктите, които са част от системата, носят знак SGR (идващ от съкращението Sistemul Garantie-Returnare/Система Гаранция-Връщане).

Организацията RetuRO отбелязва, че бутилките не трябва да бъдат смачкани или деформирани, за да могат да бъдат сканирани по форма и размер от автоматите за събиране или оборудването за сортиране на амбалажа. Те трябва да са празни, но не е задължително да са измити. Изисква се също етикетът да бъде запазен цял и да се вижда знакът SGR и специфичният баркод, които са необходими елементи за приемането на амбалажа и връщането на депозита.