Четем „Убийство на една дама” от криминалната поредица на Британската библиотека

Невъзможни и необясними убийства в зловещ шотландски замък заплитат интригата в британската криминална класика „Убийство на една дама”, която излиза на български език с логото на издателство „Еднорог“.

Този роман от 1931 г., преиздаден като част от поредицата на Британската библиотека, е безкрайно интригуваща мистерия в заключена стая, образец от златните години на детективските романи.

Booklist

Преди един век Антини Уин е сред най-популярните британски писатели на криминални романи. Дори Дороти Л. Сейърс го определя като „блестящ в разрешаването на привидно нерешими загадки“. Уин е майстор на невъзможните убийства в заключена стая. С разследването им се занимава доктор Юстъс Хейли, аматьор-детектив, герой в 27 от неговите романи. Сред тях най-възхваляван е „Убийство на една дама“, смятан за един от образците в жанра.

Замъкът Дуклан се издига на мрачно и неприветливо място в подножието на шотландските планини. Той става сцена на едно жестоко убийство. Жертвата е госпожица Мери Макгрегър, сестра на господаря на замъка. Тя е загинала от ужасна рана, която ѝ е била нанесена в собствената ѝ спалня. Вратата на стаята обаче е заключена отвътре, прозорците също. Как е възможно някой да проникне тук и да я убие?

По-озадачаващо обаче е друго – Мери е обичана и уважавана от всички, помагала е на толкова много местни хора. Кой въобще би поискал да я убие? Доктор Хейли, който е повикан да установи смъртта ѝ преди пристигането на полицията, не може да намери логичен отговор на този въпрос. Много са странните обстоятелства около смъртта на Мери, а единствената следа на местопрестъплението е една люспа от риба.

Прекаленият светец и Богу не е драг. В процеса на разследването се оказва, че Мери далеч не е била толкова добра и мила. Постепенно става ясно, че тя е била егоистична, жестока и се е опитвала да налага волята си по безпрекословен начин. Никой от семейството ѝ не смее да признае това и като че ли никой не знае нищо за белега на гърдите ѝ, резултат от жестока рана отпреди доста години. Междувременно нови необясними убийства допринасят за все по-зловещата атмосфера в замъка. Разследващите полицаи стигат до задънена улица и макар че първоначално отказват помощта на доктор Хейли, са принудени да признаят поражението си.

Антъни Уин подрежда безкрайно интригуващ пъзел, с много изненадващи обрати, особено завладяващ поради личните драми на всеки от героите. Любов, гордост и ревност се смесват с невероятен резултат, покачвайки още повече напрежението. Убийствата са шокиращи и напълно необясними, затова уплашените жители от местното село са убедени, че те са дело на зловещи водни създания, дебнещи в близкия залив. Единствено доктор Хейли разсъждава най-трезво и има шанс да разкрие невидимия убиец и да разгадае тайните, дълбоки като залива Лох Файн.

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. В случая това е Мартин Едуардс, който разказва любопитни подробности за автора, според когото интересните престъпления се извършват от хора, водещи напълно безукорен живот.

„Убийство на една дама“

Антъни Уин е псевдоним на Робърт Макнеър Уилсън (1882-1963), британски лекар, специалист по кардиология. Роден в Глазгоу, той има разностранни интереси към медицината, историята и политиката, дори се кандидатира за представител на либералната партия в парламента. Макнеър Уилсън има издадени произведения на различни научни, най-вече медицински теми, както и в областта на историческата наука, особено за периода на френската революция. Пише и биография на Наполеон.

Писането е основното занимание на Макнеър Уилсън. В продължение на близо 30 години той е кореспондент на „Таймс“ в областта на медицината. Има рубрика със забавен тон в друг вестник, „Сънди Пикториал“, пише и разкази за няколко издания. Все пак най-голяма популярност му носят неговите криминални романи.

Общо 45 романи в този жанр допринасят за успеха на Антъни Уин. Сред тях най-известни са случаите, разследвани от доктор Юстъс Хейли. Последният роман на Уин излиза през 1950 г. и оттогава името му постепенно е забравено. До преди няколко години, когато Британската библиотека започва да преиздава най-популярните истории на доктор Хейли. Така те са преоткрити и оценени възторжено от почитателите на класическия британски криминален роман.

Можете да поръчате книгата ТУК.