ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за нов избор на ръководство на Здравната каса

Лидерите на управляващото мнозинство призоваха новоизбраните управител и подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да си подадат оставките, за да се направи нов избор, но по нов регламент, тъй като сегашният избор е бил опорочен. Това бе оповестено в петък след среща лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, „Продължаваме Промяната“ Асен Василев и „Демократична България“ Христо Иванов. По-късно за договорката потвърди и председателят на депутатите от ДПС Делян Пеевски.

ГЕРБ и ПП-ДБ започват да пишат механизъм за взимане на управленски решения, а Бойко Борисов настоява за включването и на ДПС, стана ясно днес от изказванията след срещата на Бойко Борисов (ГЕРБ), Асен Василев („Продължаваме промяната“) и Христо Иванов („Демократична България“).

Партийните лидери се разбраха да поискат оставката на новоизбраното ръководство на здравната каса, за да проведат нов избор.

„Започваме разговор за регламент, който да бъде подписан най-накрая, как ще бъдат излъчвани и попълвани регулатроите, който да гарантира съгласието на партиите, които подкрепят управлението“, каза Христо Иванов.

Два часа по-рано премиерът Николай Денков призова ГЕРБ и ПП-ДБ да подпишат управленско споразумение, за да не се стига до силово налагане на спорни кадри в администрацията, както се случи в четвъртък с вота за подуправител на здравната каса.

Бойко Борисов благодари на Христо Иванов и Асен Василев за срещата, която са направили за разсейване на напрежението.

„Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим (управителя и подуправителя на НЗОК) да дадат оставка, защото това е най-бързият и заедно с целия пакет регламент как ще се избират от тук нататък регулаторите – да спрем да се обвиняваме“, допълни Борисов, цитиран от Медиапул.

„Вчера те ме обвиняват мен за „Възраждане, аз ги обвинявам тях за „Лукойл“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Нека като подпишем да е ясно мнозинството – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС – за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, но всичко това да бъде описано в регламент“, добави той.

Борисов заяви, че е говорил с министъра на финансите Асен Василев за данъчните закони, според него конструктивно.

„Когато водим един нормален, без истерии, без крясъци от първия ред, без нищо, свързано с политиката държание – можем да намерим консенсус“, допълни Борисов.

„След вчерашния ден, в който всички видяхте, че показването на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която по никакъв начин нито е модерна, нито е задължителна за българския парламент“, каза той.

По думите му затова са провели час и половина разговор. Бюджетът на здравната каса ще бъде подкрепен, бюджетът на държавата ще бъде подкрепен, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че Христо Иванов е водещ в конституционните реформи, защото част от най-големите регулатори са пряко свързани с конституционната реформа, затова по думите му, трябват и ДПС в този разговор.

Изявата на партийните лидери от „сглобката“ дойде около два часа след като премиерът Николай Денков постави условия към ГЕРБ, за да остане управлението на страната.

Премиерът Николай Денков призова  ГЕРБ да подпише механизъм за вземане на управленски решения с мандатоносителите от „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да не стига отново до ситуация като тази с избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на здравната каса.

„Беше демонстриран начин за взимане на решения, който може да бъде опасен, даже фатален за развитието на България, ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато очакваме гласуване по Конституцията, избор на състав на антикорупционната комисия и регулаторите“,  Николай Денков.

В четвъртък ГЕРБ наложи своя кандидат за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с подкрепата на ДПС и решаващото неучастие на „Възраждане“ в гласуването. „Има такъв народ“ също не се включи във вота.

Николай Денков коментира, че с избора на Мавров за подуправител на здравната каса е нарушен основен управленски принципа да не се назначават хора с проблемна биография.

Преди ден съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разказа, че има доклад  на ДАНС в секретното деловодство на парламента, „който говори срещу Мавров“. Той посочи, че има съмнения за лобизъм в полза на частни болници. ГЕРБ отрича Мавров да е е разследван.

„Ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура и това е принципът, по който действаме. Когато не сме съгласни, ние правим всичко възможно кандидатите, които минават за номинации да бъдат с минимум ниво – да нямат доклади в ДАНС и прокуратурата“, заяви Петков.

„Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че е лобирал по начин, който изисква проверка“, заяви премиерът Денков в петък.  Според него назначаването наМавров на позиция, която е свързана с разпределението на 8 милиарда лева годишно е проблем.

„ГЕРБ и ДПС знаят това“, каза премиерът.

По думите му данните на ДАНС за Момчил Мавров са известни на ГЕРБ и ДПС, защото още миналата седмица е поискал да бъдат изпратени до председателя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ).

„ГЕРБ да влезе в правия път“

Вторият проблем за премиера е, че ПП-ДБ има договорка с ГЕРБ назначаваните хора да бъдат приемливи и за партията на Бойко Борисов, и за „Продължаваме промяната – Демократична България“.

“Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока“, каза премиерът Николай Денков

Премиерът обаче напомни, че Мавров е назначен “силово“ в НЗОК със съдействието на „Възраждане“

Денков напомни, че от две седмици ГЕРБ бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията. В този контекст той каза, че в парламента се намира най-големият риск за това България да остане извън Шенген.

В петък премиерът Николай Денков отказа да отговаря на поредните провокации на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Преди ден Пеевски обясни, че министър-председателя „му трябват батковци“, а такива били Кирил Петков и Асен Василев.

Преди това Пеевски каза, че е готов за премиер, а в сряда обясни, че Денков бил мащеха за част от народа заради реакцията на правителството по време на снеговалежите.

„Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство“, каза Николай Денков.