Новият кмет на Пазарджик: На волейболния „Хебър“ са обещавани 350 хил. НА МЕСЕЦ

Снимка от фейсбук страницата на Петър Куленски.

Новият кмет на Община Пазарджик Петър Куленски взе отношение по ситуацията с волейболния вицешампион Хебър (Пазарджик), който губи от общинското си финансиране.

Куленски направи това чрез пост във Фейсбук, в който пише, че играчите не са взимали заплати от август и балонът с големите инвестиции в този отбор е било въпрос на време да се спука.

Освен това той каза, че няма да даде нито лев на Хебър, докато не се смени ръководството на тима.

„Във връзка с многото спекулации, които се появиха през последните дни, искам да взема отношение за състоянието на волейбола в Пазарджик и ангажимента на Общината към него.

Твърдението, което се лансира, че волейболът няма да разчита на подкрепа от Общината, не отговаря на истината!

Веднага след избора ми проведох среща с отбора, на която стана ясно, че играчите последно са получили заплати за месец август.

Предишното ръководство на Общината е обещало на ВК Хебър сума от 350 000 лв. НА МЕСЕЦ.

Ясно е било, че такива суми са непосилни за Общината и тя няма да издържи финансово. Това е бил един балон, който изкуствено се е надувал през годините, почнал е да издиша през лятото, когато Общината е взела да се задъхва финансово, и окончателно се е спукал в началото на есента, когато е било спряно финансирането на Хебър.

По информация от ръководството на Хебър играчите са получавали формално заплати в минимален размер, много под договореното. Останалата част от възнагражденията в размер на хиляди левове на месец са плащани В БРОЙ под формата на премии и бонуси. Ако това е вярно, то същото представлява нарушение на данъчното и осигурително законодателство и е ощетило бюджета с десетки хиляди.

Няма как да толерирам подобно разходване на общинските средства, при което възникват основателни съмнения за укриване на данъци и осигуровки.

Нямаме никакво доверие в ръководството на ВК Хебър и докато същото не бъде сменено, Общината няма да отпусне нито лев публичен ресурс, който да се харчи по такъв безпардонен начин.

Като волейболист и човек, който е отдал почти целия си живот на спорта, аз искам да помагам на волейбола в Пазарджик, но според възможностите на Общината.

Когато пред нас стои дилемата пред това дали да плащаме за сметопочистване, за улично осветление, дали да преведем субсидията на училищата, където учат нашите деца, или да платим заплатите на професионални спортисти в един клуб, които заплати понякога са по няколко десетки хиляди лева месечно, разбира се че отговорът е ясен.

Приоритет за мен ще бъдат детско-юношеските школи, където играят децата на Пазарджик. А отборът ще бъде длъжен да започне да оперира на пазарен принцип – със спонсори, прозрачно и изсветлено управление и реален бизнес модел.

Докато не се укрепи финансовото състояние на Общината и не се изчистят наследените кризи от 16-годишното управление на знаете кого, ние ще приоритизираме не според емоциите, а спрямо нуждите на гражданите“, написа Петър Куленски в профила си във фейсбук.