Транспортният министър: Може да купим още два медицински хеликоптера

Георги Гвоздейков Кадър: Нова тв

Полагат се усилия за доставка на още два медицински хеликоптера и така да станат осем, каза в интервю по БНТ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Договорът с италианския производител на шестте машини има опция, според която могат да бъдат добавени още две машини, отбеляза министърът.

„При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече – осем“, поясни Гвоздейков.

Транспортният министър потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. По думите на Гвоздейков, в средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Втората въздушна линейка се очаква през юни 2024 г.

В момента текат обществени поръчки по Плана за възстановяване и устойчивост и те са изцяло за покупка на нови вагони, мотрисни влакове, маневрени локомотиви, двуетажни вагони и т.н.

Гвоздейков увери, че няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от ПВУ. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен железопътен състав.