Румен Спецов: Надявам се мярката с отнемане на колите на дрогирани шофьори да има ефект

Румен Спецов Кадър: Нова тв

През седмицата Националната агенция за приходите продаде на търг първите автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи – за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват.

„Надявам се да има ефект от търговете на коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. Защото това, което се случва по пътищата е недопустимо“, посочи Спецов в интервю за Нова тв.

„Вътрешното ми желание не е за търга. Въпросът е в рестриктивните мерки, които се предприемат срещу тези шофьори“, допълни той.

Спецов се надява, след като се продават първите автомобили, останалите шофьори „да проявяват повече внимание“. „Ако не, ще продължим. Това ни е вменено като задължение по закон“, категоричен е изпълнителният директор на НАП.

„От началото на годината има постъпили над 4500 сигнала. Това са сигнали от неиздаване на касови бележки, фактури до неотчитане на доходи от рента, наем и т.н.“, обяви шефът на НАП.

По думите му от сигналите, които са подадени през 2022 година и са приключили през 2023 г. има събрани над 600 хил. лв. Оказва се, че от сигнали подадени само през тази година до момента са събрани над 350 хил. лв.

Спецов уточни, че средствата са събрани без да има някаква награда от страна на приходната агенция.

„Без адекватен контрол, няма държавност,“ каза Спецов.

Той подчерта, че НАП не изпълнява политически поръчки. „Никога Асен Василев не ми се обаждал, за да ми дава указания кого да проверявам“, посочи шефът на Агенцията.

Директорът на НАП коментира знакови проверки на известни личности. По отношение на Васил Божков той посочи, че за периода, за който бизнесменът е проверяван е чист.

Спецов заяви, че НАП ще провери цялата финансова дейност на БФС. „Очаквам всичко да е наред, когато приключат проверките НАП ще изнесе данните“, уточни той.

Той заяви, че фирмата, която е имал, не е продадена със задължения, те са се появили на по-късен етап. „Когато продадох фирмата, тя нямаше задължения“, каза Спецов.

НАП иска да има равнопоставеност при облагането на всички лица. По отношение на „доносничеството“, Спецов обясни, че от началото на годината има постъпили над 4500 сигнала. „Това са сигнали от неиздаване на касови бележки, неиздаване на фактури до неотчитане на доходи от наем. За сигналите, които са подадени през 2022 и се приключват през 2023 г. имаме над 600 000 лева събрани. А от сигнали от началото на годината към момента има събрани над 350 000 лева“, обясни директорът на НАП.