Четем „Ню Йорк“: Историята на най-великия град на Америка, изпълнена с напрежение, приключения и страст

Едуард Ръдърфърд отдава почит на най-великия град на Америка, съживявайки емблематични събития от историята му в завладяващия бестселър „Ню Йорк“, който излиза на български език с логото на издателство „Еднорог“.

Резултат от подробни, задълбочени проучвания… блестящо представяне на историята на Ню Йорк, изпълнено с напрежение, приключения и страст.“

News of the World

„Най-доброто от историческата литература.“

Daily Express

Това безспорно е градът – символ на сбъднатата американска мечта. Ню Йорк е един от най-големите градове в света, възхваляван и описван в безброй филми, песни и книги. Едуард Ръдърфърд също му посвещава един от емблематичните си романи. В своя бестселър „Ню Йорк“ известният биограф на велики градове ни разказва неговата сравнително кратка, но наситена с извънредно важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи.

Преди близо четири века Ню Йорк е малко индианско рибарско селище, което предизвиква интереса на нидерландски търговци. Те първи оценяват потенциала на града, който ще бъде наречен Ню Амстердам. След тях е ред на британските заселници и търговци с техните губернатори-аристократи, въвели непосилни за мнозина данъци, които от своя страна водят до бунтове, последвани от война, опожаряването на града и раждането на американската нация.

Младата американска държава се сблъсква с първото си голямо предизвикателство – робството. Разделена на два диаметрално противоположни лагера, тя е изправена пред гражданска война. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва именно с бурните страсти, развихрили се преди началото на войната.

Следвайки модела на своите бестселъри „Париж“ и „Лондон“, Едуард Ръдърфърд припомня всички важни събития от историята на Ню Йорк чрез разказ за поколенията на няколко семейства. Холандските и английските заселници са представени чрез членовете на семействата Ван Дайк и Мастър, свързани помежду си и с брак, които бързо забогатяват и са от онези нюйоркчани, за които се казва, че са със „стари пари“. Заедно с тяхната история, но и като нейна сянка се развива разказът за чернокожия роб Куаш и неговите потомци. Срещаме ирландски и италиански семейства от работническата класа, впуснали се да преследват американската мечта по свой начин. Освен тях по страниците на книгата се появяват и реални личности като Бенджамин Франклин, крал Джордж, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Ейбрахам Линкълн.

Ръдърфърд е не само истински учител по история, но и прекрасен писател. Разказвачът на истории за велики градове не крие силната си привързаност към Ню Йорк, но като разказва толкова увлекателно историята му, той припомня и историята на Америка. За всеки е ясно, че книгата е резултат от щателните проучвания на автора, който успява да задържи интереса на читателите, без нито за миг да звучи скучно или педантично. Няколко века история буквално оживяват пред очите ни с вълнуващи детайли за живота и промените в града, който си остава сърцето на Америка.

Франсис Едуард Уинтъл, известен със своя творчески псевдоним Едуард Ръдърфърд, е роден в Солсбъри. Той получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния, работи в областта на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги. През 1983 г. се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си роман „Сарум“, посветен на хилядолетната история на този град. Книгата се превръща в бестселър и се задържа 23 седмици в списъка на бестселърите на New York Times.

Следващите романи на Ръдърфърд повтарят този успех. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хампшър и Ирландия. Понастоящем той дели времето си между Америка и Европа.

Едуард Ръдърфърд е пожизнен член на „Приятелите на катедралата в Солсбъри“, „Орденът на Солсбъри“ и „Приятелите на Чотън Хаус“ – организация, посветена на изучаване творчеството на известни писателки, основана в родното село на Джейн Остин. Той е и патрон на Националния театър на Ирландия в Дъблин. През 2005 г. управата на Солсбъри отбеляза неговите безспорни заслуги към града, като преименува една от основните му улици на негово име.

По-долу четете кратък откъс от книгата:

Лятото на 1783 година премина в есен и вече стана ясно, че англичаните скоро трябва да напуснат града. Английският командир обаче беше непоколебим: „Ще напуснем едва тогава, когато и последният лоялист, който желае да замине, го стори“.

Заминаваха с хиляди. Малцина бяха нюйоркчани, повечето бяха лоялисти, дошли в града от други места по време на войната. Някои се качваха на корабите за Англия, повечето поемаха към крайбрежните градове на Канада. Английското правителство поемаше разходите по пътуването им.

Оставаше и въпросът с бившите роби, освободени от англичаните по време на войната. Те също напускаха града, макар и по друга причина: за да избягат от собствениците си патриоти. Не минаваше и ден, без Аби и баща ѝ да разберат за някой новопристигнал патриот, който кръстосва улиците и пристанището в търсене на избягалите си роби.

– Вашингтон беше пределно ясен по този въпрос – отбеляза Мастър. – Категорично заяви, че всеки има право да потърси и да получи обратно собствеността си, но англичаните отвръщат, че не било справедливо. Както и да е. Бедните чернокожи дяволи предпочитат да замръзнат в Нова Скотия, отколкото да се върнат в робството.

Можете да поръчате книгата ТУК.