Вещи лица: Не може да се каже кога точно Семерджиев е употребил метамфетамин

Георги Семерджиев

Софийският апелативен съд назначи проверка дали кръвната проба на Георги Семерджиев се пази, за да бъде изследвана за наркотици, тъй като сегашните тестове не дава категорични резултати.

През април градските магистрати признаха за виновен и осъдиха на 20 години затвор при първоначално строг режим 35-годишния бивш футболист за катастрофата от м.г. на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две момичета. В момента Семерджиев обжалва присъдата пред втора инстанция. В началото на ноември по искане на защитата му беше назначена втора токсикологична експертиза.

Вещите лица, направили експертизата, посочиха в съда днес,  че не може да се каже със сигурност кога точно Георги Семерджиев е употребил метамфетамин.

„Без да е взета проба урина, каквато проба няма, не може да се каже тесен интервал. Може да се каже, че наркотиците са взети до 48 часа преди изследването. С уговорката, че този период е приблизителен“, коментираха експертите, цитирани от Дир.бг.

Не може да се каже и какво е количеството приет наркотик, както и как е повлияло това на Семерджиев. Причината  – не е изследвана концентрацията в кръвната проба, няма и изследване на урината, за да си направят необходимите заключения.

Самата проба е достатъчно стабилна, за да може да се изследва количеството, дори месеци по-късно и дори да е отваряна, но само ако пробата е съхранявана правилно и е замразена.

Съдът определи да се изиска информация дали има още кръвна проба от Александровска болница.

На първа инстанция имаше две експертизи – едната показа наличие на наркотици, другата – отхвърли.

Според експертите сред употребата на амфетамин и метамфетамини се наблюдава проява на чувство за непобедимост, свръхактивност и склонност към високорисково поведение. Наблюдават се и прояви на параноя, които да доведат до поведение, което застрашава живота на употребила наркотик и околните.

В залата се очакваше днес резултат и от допълнителната ДНК експертиза, която не е готова.

Двете свидетелки по делото във връзка с твърдението на Семерджиев, че не той е управлявал автомобила, а една от тях и днес не се явиха на заседанието.

В съдебната зала стана ясно, че едното момиче е представило документ, че не може да присъства по уважителни причини – извън страната е до средата на декември. Другото момиче не е открито и не е призовано. Още за предишното заседание са я търсили на адрес, но се е оказало, че не живее там, а за съседите е непозната. Търсили я и по телефон, но операторът казвал, че номерът е грешен или непълен.

Адвокатът на Семерджиев поема ангажимент да доведе на следващото заседание свидетелката, която засега остава неоткриваема за съда. Очаква се тогава резултат и от техническа експертиза.

Следващото заседание по делото ще бъде на 25 януари от 09:30 часа.