Васил Терзиев в завода край Яна: Отпадъците са ресурс, а не проблем

Снимка: БНТ

Кметът на София Васил Терзиев установи, че заводът за боклук край село Яна е поддържан зле и не може да работи ефективно.

„Отпадъците са ресурс, а не проблем“, каза Терзиев и изтъкна, че заводът не работи по замисъл. Инспекцията му е установила, че има проблеми по цялата верига.

Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, то в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата, предаде БТА.

По думите на Терзиев в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободил директора Фридрих Катцер и е назначил Николай Савов за временно изпълняващ длъжността.

„Възложихме му няколко задачи“, каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му.

Според Николай Савов причината за краха в завода е безстопанственост, лоша поддръжка и липса на отговорност. И изброи установените проблеми. Един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество, обясни Савов.

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани.

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано.

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

Миналата година, през декември е пусната клетка номер три на площадка „Садината“, а тя вече е запълнена с толкова много количество боклук, че ще се наложи използването на клетка четири, посочи Савов.

Според него решенията са няколко, като едно от основните е подобряването на качеството на РДФ (твърдо гориво от отпадъци),а това ще стане с възстановяване на всяка една от сепариращите линии.

По думите му лошото състояние на машините, многото прах в отпадъците и затруднената работа на вентилаторите, води до това, че третираното модифицирано гориво, получено от отпадъци, не може да бъде оползотворено.

Друг проблем, който посочи изпълняващият длъжността директор на СПТО, е че в завода има видеонаблюдение, но то работи само в определени моменти и ситуации, но в други не функционира.

Николай Савов и преди е бил директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г. Той е бил експерт в „Депо за неопасни отпадъци и ПСОВ „Садината“, както и зам.-кмет по екологията на Елин Пелин до 2021 г.

По повод утрешното заседание на СОС, кметът Терзиев предупреди, че редица ще бъдат предизвикателствата, с които ще се сблъскаме, ако утре съветниците не изберат председател.

По думите му най-големият проблем е, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми. Две от най-важните неща, които Столичната община трябва да прави, е да се грижи за градския транспорт, както и за сметовизвозването, обясни столичният кмет.

Няма да може да бъде приет бюджет, което значи, че ще трябва да работим с бюджета от 2023 г, допълни Терзиев.

Според него да няма избран председател на СОС е голям проблем, защото системата работи така – ако нямаш избран председател, не може да се сформират комисии и СОС не може да заработи нормално.

Терзиев посочи, че са водени и се водят разговори с политическите групи, за да може да се започне работата за София. Кметът обясни, че от страна на администрацията, всичко, което е възможно, го вършат.

Столичният кмет обясни, че липсват над 70 млн. лева, за да се разплатят по проектите за водния цикъл. В сметките на общината пари за това няма, каза Терзиев и допълни, че те ще трябва или да бъдат заети, за което пък трябва решение на СОС, или да бъдат пренасочени от някъде другаде, за което отново трябва решение от СОС. Той обясни, че ако не успеят да намерят тези пари, ще се наложи да загубят 40 млн. лева безвъзмездна помощ и няма да могат да кандидатстват за над 200 млн. лева от следващия цикъл. Струва ми се безотговорно да загубим тези пари, само защото не сме успели да изберем председател на СОС, каза още Терзиев.