Мария Габриел: Журналистката от „Русия 1“ е влязла у нас с виза от държава от ЕС

Мария Габриел

От правителството обявиха, че няма нарушение на санкциите с това, че телевизионен екип на канала „Русия 1“ е пребивавал у нас и е взел интервю от журналиста на БНР Петър Волгин. В същото време се очаква доклад от службите как руският екип се е озовал у нас.

„Това, което е забранено за Европейския съюз, е разпространението на канал „Русия 1″. Няма забрана за дейността на журналистите от съответната медия, тази дейност не попада в санкциите. Така че в известен смисъл, до момента, за тази журналистка няма причини да бъдат наложени някакви ограничения до тази случка“, заяви в отговор на въпрос на журналисти премиерът Николай Денков, цитиран от БТА.

„Сега вече ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза извън границите на това, което е приемливо за България и нейната национална сигурност“, добави той на брифинга в Министерския съвет.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пък поясни, че Външното министерство няма никакво отношение към случая, защото журналистката, направила репортажа, е влязла с виза от друга европейска държава, членка на Европейския съюз. „Изчакваме пълен доклад от службите. По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава членка и с нея се е влязло на територията на Република България „с други двама европейски граждани, за които няма как да важи какъвто и да е санкционен режим“, обясни Габриел.

По думите на външната министърка, след като получат пълния доклад, ще се види как може да реагира МВнР. Тя отбеляза, че това следва да е по-скоро в рамките на европейската дипломатическа служба за това „защо определена държава членка може да издава такъв тип визи и по какъв ред е минато, за да бъдат получени“.

Николай Денков пък призна, че за него е проблем по-скоро, че журналист от българска медия „се изявява като представител на обикновените хора, мисля, че беше използвано като термин, пред чужда медия“. „Ако иска да бъде обикновен човек, нека да излезе като обикновен човек. Но той е журналист в момента в Българско национално радио, това не е приемливо“, изрази неодобрението си Денков.

За случая се разшумя, след като лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“.

За качените в платформата YouTube материали, заснети от руския жуналистически екип в центъра на София, алармираха бившият посланик на страната ни в Русия Илиян Василев и медийни публикации. Василев пръв се възмути от това, че водещият в БНР Петър Волгин коментира пред екип на руската медия проблема с демонтажа на паметници и отношението на българите към Русия.

1 Коментар

  1. Много важно!Да ви имам проблема,защото сме цъфнали и вързали.

Коментарите са ограничени.