Диян Стаматов предлага медицинските бележки да станат безплатни

„Два или три дни не биха променили по никакъв начин учебния процес, но биха създали спокойствие на семействата, за да не се притесняват те заради грипната епидемия в страната“, коментира пред БТА Диян Стаматов, председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България. Относно идеята за отпадане на медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на учениците, той коментира, че промяната по-скоро трябва да е в посока да станат безплатни. 

По думите на Стаматов в 119-о Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София, на което е директор, заболеваемостта продължава плавно да се повишава и вчера е била 20% (при праг от 30% отсъстващи за грипна ваканция).

„В момента има грип и моята препоръка е от здравното министерство да посъветват общинските щабове и да се предприемат бързи мерки за опазване на живота и здравето, най-вече на учениците. Добре е да има два или три дни, като допълнение към междусрочната ваканция на учениците“, смята председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета.

Според предварителния учебен график за настоящата учебна година учениците в страната трябва да са на училище на 6 февруари, когато започва вторият учебен срок. Най-разумно е обаче да са неучебни дните до края на другата седмица, като това е добре да се отнася за всички ученици в страната, препоръчва Стаматов. По думите му даването на тези допълнителни неучебни дни е необходимо и заради това, за да „може да спре и вътрешната размяна на вируси между учениците“.

Вчера от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обявиха, че след техен анализ намират, че „не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения“. Затова синдикатът ще поиска от Министерството на образованието и науката да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни.

Да бъдат ли заменени електронните медицински бележки с амбулаторния лист от прегледа

На въпрос трябва ли да останат медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на учениците, или да бъдат заменени с амбулаторния лист на учениците, Диян Стаматов посочи, че „електронните медицински бележки са напълно достатъчни“, но според него трябва да бъдат изцяло безплатни, „защото в това е проблемът“.

„Здравната каса е определила, че здравеопазването на децата до 16-годишна възраст е безплатно и е редно, и това да бъде покрито. Електронните бележки всъщност са един реквизит и не изискват никакви усилия, и те „отиват“ директно в електронните дневници“, обясни председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

Дискусията по темата започна в неделя, след като министърът на здравеопазването Христо Хинков съобщи, че се обсъжда отсъствията да се извиняват директно през амбулаторния лист от прегледа на ученика. Анонсираната промяна била продиктувана от силното обществено недоволство, породено от това, че личните лекари искат все по-големи суми за издаване на извинителните бележки.

От съсловната организация на лекарите обаче дадоха сигнал, че няма да склонят толкова лесно на промяна, тъй като предложението на МЗ повдига много въпроси и не е било обсъждано с тях. Просветният министър Галин Цоков пък заяви, че научил от медиите за предложението електронният документ да се замени и че тепърва се сформира междуведомствена група и екип, който да обсъди предложението.

„Трябва да се уточни дали ще отпаднат медицинските бележки като определен документ, защото това е свързано с промяна в нормативната база и наредби, свързани с училищното образование и МОН. Вторият по-труден въпрос е, както се предлагат амбулаторни карти, как ще се пренесе в електронен вид информацията в тях“.

Според педиатъра от Бургас д-р Радостина Ганчева в амбулаторния лист от прегледа се съдържат лични данни на пациента, които ще станат достъпни на училищните власти. Освен това в този документ няма възможност да се нанесе периодът, през който ще отсъства детето. В медицинската бележка, която от четири месеца вече се изпраща директно онлайн в училищата, се отбелязва диагнозата и времето на отсъствие на пациента, посочи тя пред БНР.

От началото на учебната година до настоящата седмица са издадени 1 650 000 е-медицински бележки. „Системата работи много добре и много се облекчава административната тежест на учителите и родителите“, подчерта в понеделник образователният министър.