Няма да обявяват грипна епидемия в София

доц. Христо Хинков

В София-град към момента няма да бъде обявявана грипна епидемия. Случаите намаляват в цялата страна, включително и в столицата, заяви пред журналисти здравният министър проф. Христо Хинков, който присъства на официалното откриване на хеликоптерна площадка на покрива на столичната болница „Св. Екатерина“.

По думите на министъра за София-област все още са високи данните, но там зависи от МОН дали ще бъде обявена грипна ваканция или ще има онлайн обучение.

„Нещата се подобряват. Имаме данни че намаляват случаите, намалява грипната епидемия, тоест – пречупва се върха“, добави проф. Хинков.

Грипната ваканция и онлайн обучението остават в сила в някои области на страната и след междусрочната ваканция, която е днес – 5 февруари.

В Пловдивска област учениците ще бъдат в грипна ваканция до 7 февруари без да учат в електронна среда. Това важи и за учениците във Великотърновска област.

В Бургас решават дали грипната ваканция ще продължи и след 6 февруари.

Има и области, в които учениците ще учат онлайн.

В Ямболска област онлайн обучението е до 6 февруари включително. В София-област: до 7 февруари, в област Перник – до 9 февруари.

Грипната епидемия във Варна ще продължи, но от утре учениците ще се обучават присъствено. Това каза днес след заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания директорът на Регионалната здравна инспекция проф. Цонко Паунов. Той уточни, че в момента заболеваемостта е 219 на 10 000 души население. По думите му в сравнение с миналата седмица има спад на заболеваемостта във всички възрастови групи.

Добрич е в грипна епидемия, но засега няма решение за грипна ваканция или обучение от разстояние.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.